Wel of niet ontwollen

Niet alle kattentrimmers werken op dezelfde manier. In Nederland zijn er grofweg twee stromingen te onderscheiden. De ene richt zich op het verzorgen van de vacht zonder hierbij de onderwol weg te halen, de andere stroming haalt juist wel de onderwol weg (dit heet ‘ontwollen’, ook wel ‘plukken’ of ‘uitdunnen’ genoemd.) Voor beide technieken valt iets te zeggen, afhankelijk van de individuele vacht van de kat.

Voordelen

Wanneer een kat een hele dikke ondervacht heeft kan het lastig zijn om de kam/borstel tijdens de dagelijkse verzorging diep door de vacht te laten gaan. Wanneer de kam op de oppervlakte blijft zie je dat de bovenste haren (ook wel ‘dekharen’ genoemd) er vaak mooi uit zien, maar dat er onder deze haren een laag donshaar (de onderwol) zit die op den duur op de huid vast gaat zitten. Dit komt omdat deze pluizige haartjes in de klit gaan draaien. Wanneer deze klitten niet direct verwijderd worden gaan deze op den duur vervilten. Er ontstaat als het ware een plakje vilt dat aan de onderliggende huid gaat trekken wanneer de kat zich beweegt.

Je kunt je voorstellen dat dit erg pijnlijk voor katten is. Als er zich eenmaal een flinke klit heeft gevormd zie je dan ook dat de kat hierop gaat reageren door minder of anders te gaan bewegen in een poging de pijn van het trekken van de huid te vermijden. Zelfs aaien kan pijn gaan doen. Soms worden katten op den duur agressief omdat het trekken van de huid enorm irriteert. Wanneer er zich eenmaal vilt heeft gevormd is het volledig scheren van de vacht soms nog de enige optie om het dier te kunnen helpen.

Om er voor te zorgen dat de kat voor de eigenaar goed ‘kambaar’ blijft kan regelmatig ontwollen (gemiddeld 3 a 4 keer per jaar) enorm helpen. De vacht blijft dan mooi lang, maar is dusdanig uitgedund dat de eigenaar er zelf goed met een kam tot op de huid door kan kammen. Het dagelijkse onderhoud van de vacht wordt hierdoor een stuk eenvoudiger en de kans op klitvorming wordt stukken kleiner.

Nadelen

Door te ontwollen trekt de trimmer niet alleen de losse onderwol uit de vacht maar wordt er ook wat pluishaar verwijderd dat nog vast zat aan de huid. Onder een microscoop kun je zien dat er zich na het ontwollen ook beschadigde haren in de vacht bevinden. Omdat deze beschadigde haren kleine ‘haakjes’ kunnen hebben is de kans op nieuwe klitvorming groter.

Ontwollen kan de natuurlijke groeicyclus van de vacht dus verstoren, waardoor er zich sneller nieuwe onderwol gaat vormen. Deze wol kan sneller dan voorheen gaan klitten, met name in de wintermaanden wanneer de atmosfeer in huis droger is.

Een ander nadeel van ontwollen is dat het voor sommige katten een akelig gevoel kan zijn wanneer er stevig door de ondervacht wordt gekamd. Met name katten die niet goed zijn gesocialiseerd of katten die het niet gewend zijn om te genieten van regelmatig kammen en borstelen kunnen angstig worden wanneer de vacht wordt ontwold. Deze angst kan zelfs omslaan in agressie wanneer de kat eenmaal op de trimtafel staat. In dat geval is het belangrijk dat er in kleine stapjes wordt getrimd met beloningen tussendoor om het dier te laten wennen aan deze behandeling.

Vachtstructuren

Door niet te ontwollen wordt de vacht die de kat van nature heeft dus intact gelaten. Dit heeft in sommige gevallen en bij bepaalde rassen dan ook de voorkeur.

De langharige vachten van bijna alle raskatten zijn echter door toedoen van mensen zo gefokt. Ook komen er veel kruisingen voor waarbij er in de bloedlijn verschillende vachttypes door elkaar lopen. Het is daarom de vraag in hoeverre er nog sprake is van een ‘natuurlijke’ (als ‘in het wild’) vacht bij langharige katten.

Elke kat is uniek en heeft zijn of haar unieke vacht. Net als bij mensen heeft de één een dikke bos haar en de ander juist dun, slap haar. Ook heeft de kleur van de haren invloed op de dikte en kracht van het haar. Daarom is het belangrijk om bij elke kat individueel te bekijken om te bepalen welke vorm van vachtonderhoud het beste bij die kat past. Op die manier wordt er maatwerk geleverd en kan elke kat worden verzorgd op de manier die het beste bij hem of haar past.