Mia en Kiska verkennen de grenzen

De kleintjes zijn nog volop in ontwikkeling en dat kunnen we aan alles merken. Sinds een paar dagen is Mia niet alleen de grenzen van anderen aan het opzoeken wanneer ze speelt met haar nestgenoten, maar ook met ons. Er wordt volop geklommen en speels gebeten en weer weggerend. Niet alleen in elkaar maar ook in ons.

Bij sommige katten hoef je maar een paar keer te laten merken dat iets niet mag en dan weten ze het, bij andere katten moet je dit tig keer per dag laten merken en ook stukken duidelijker zijn. Mia is zo’n katje. Ze is een druktemaker eerste klas en snapt nog niet dat er beperkingen zijn aan wat je met een mens kan doen. Ze klimt omhoog in je benen. Dat is nu nog schattig, maar als ze groot is kan dit echt pijn gaan doen. Ze zit nu in de fase dat ze tussendoor eens flink in je been bijt en dan speels weer weg rent. Ook dat moet afgeleerd worden. Want een speelse beet van een kitten kan geen kwaad, maar een volwassen kat die denkt dat het leuk is om tijdens het spelen in mensen te bijten wordt natuurlijk niet getolereerd door eigenaren.

Dus geven we continu onze grenzen aan. We spelen met speelhengels en allerlei ander kattenspeelgoed. We lachen om alle capriolen en geluidjes die gemaakt worden. We prijzen, aaien en knuffelen ze als alles goed gaat en we zeggen ‘auw!’ en ‘nee!’ terwijl we ze (met name Mia dus) tegelijkertijd oppakken en even verderop zetten als ze per ongeluk te hardhandig worden.

Wat daarnaast opvalt is dat Kiska en Mia de laatste dagen steeds meer naar elkaar toe trekken. Kiska en Vanya liepen het meest achter in hun ontwikkeling, vergeleken bij Mia en Ilja, maar ook zij lijken nu een inhaalslag te maken. Dat is heel goed, want daardoor komen hun echte persoonlijkheden steeds meer aan de oppervlakte en kunnen we beter zien wie ze zijn wanneer ze zich helemaal op hun gemak voelen.

En dan lijkt Kiska net zo’n kleine ondeugende muiter te zijn als Mia. Hij is nog wel wat sneller geïmponeerd dan zij, maar samen kunnen ze helemaal los gaan. Ze hebben beide heel erg veel energie en stoeien nu het meest met elkaar. Het wordt zelfs Ilja soms iets te druk, lijkt het wel. Deze trekt zich dan terug terwijl Kiska en Mia vrolijk doorgaan met donderjagen.