Er is gelukkig veel belangstelling voor de kittens, wat ons in de gelegenheid stelt om uit alle aanmeldingen de mensen te kiezen die ook echt de beste match zijn voor de kleintjes. We luisteren goed naar de verwachtingen van de mensen die zich aanmelden om erachter te komen of ze inderdaad op zoek zijn naar katjes met de karakters zoals die hier beschreven worden.
Nu is het uiteraard niet zo dat er een strenge selectieprocedure aan te pas komt, want iedereen die geïnteresseerd is kan gezellig langs komen om kennis te maken met de kittens. Het is altijd leuk om met mede kattenliefhebbers te kletsen en voor de kittens is het ook super gezellig als er nieuwe mensen langs komen die hen aandacht geven. Alleen vinden we het wel belangrijk dat de kittens ook echt passen bij de verwachtingen van hun toekomstige eigenaren. We willen natuurlijk heel graag dat de kittens een thuis krijgen waar ze de rest van hun leven mogen blijven wonen.
Doordat ik zelf lang in dierenopvangcentra heb gewerkt weet ik inmiddels uit ervaring waarom sommige katten op latere leeftijd in een asiel belanden. Een van die redenen is dat een kat in eerste instantie alleen is uitgekozen op het uiterlijk, zonder naar het karakter en temperament te kijken.
Dit is dan ook precies de reden waarom het ‘Meet Your Match’ systeem is uitgevonden, waarmee inmiddels steeds meer dierenopvangcentra werken. Dit is een systeem waarbij mensen eerst een vragenlijst invullen om erachter te komen welk type karakter ze zoeken in een kat. De katten die in het asiel wonen zijn ook allemaal getest en hebben een kleur toegewezen gekregen die bij hun karakter en temperament past. De uitkomst van de ingevulde vragenlijst bepaalt vervolgens uit welke kleur katten de mensen kunnen kiezen. De bedoeling hiervan is om een zo goed mogelijke match te maken tussen dieren en hun nieuwe eigenaren, zodat de kans stukken kleiner wordt dat mensen de dieren later terug brengen naar het asiel omdat het dier toch niet bij hun verwachtingen bleek te passen.
De kittens die bij ons wonen zijn echter nog te klein om op die manier te kunnen testen. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en hun socialisatie is nog niet volledig afgerond, waardoor testresultaten in dit stadium nog geen betrouwbaar beeld zullen geven. Gelukkig hebben we hier op de site volop de ruimte om hun gedrag uitgebreid te kunnen beschrijven!