Senior katten

We kunnen katten senioren gaan noemen vanaf hun 8e levensjaar.

Om een vergelijking te maken met mensenjaren volgt hier een voorbeeld:

Een kat van 1 jaar staat ongeveer gelijk aan een mens van 16. Wanneer een kat 2 jaar is, staat dit gelijk aan een mensen leeftijd van 21. Daarna staat elk mensenjaar gelijk aan 4 kattenjaren. Een kat van 7 jaar is dus 41 in mensenjaren en wanneer de kat 10 is staat dit gelijk aan een mens van 53 jaar.

Gezonde katten kunnen vanaf deze leeftijd de eerste ouderdomskwaaltjes gaan krijgen. Ze hebben vaak wat minder energie dan vroeger en zullen dan ook wat meer slapen. Toch zul je aan de meeste katten die ouder worden niet veel merken. Als ze lekker in hun vel zitten kunnen ze tot op hoge leeftijd nog heel speels en energiek blijven in hun gedrag.

Het is wel belangrijk om nu nog meer dan voorheen te letten op hun gezondheid. Laat ze jaarlijks nakijken door de dierenarts om er vroeg bij te zijn wanneer zich gezondheidsproblemen voor gaan doen die gerelateerd zijn aan het ouder worden. Het is zaak om de senior kat zo gezond en fit mogelijk te houden, zodat klachten van eventueel onderliggende aandoeningen zo lang mogelijk kunnen worden uitgesteld.

cat teeth cleaning

Bij senior katten zie je vaak dat het gebit sterk achteruit begint te gaan. Tandenpoetsen om gebitsproblemen te voorkomen is het beste, maar het lukt niet elke eigenaar om de tandjes van hun kat te poetsen. Laat de tandjes dan jaarlijks nakijken en zo nodig reinigen door de dierenarts, want onbehandelde gebitsproblemen kunnen allerlei andere aandoeningen tot gevolg krijgen. Zorg ook dat de kat voldoende drinkt. Stap eventueel (gedeeltelijk) over op blikvoeding omdat dit meer vocht bevat en geef voeding die speciaal is ontwikkeld voor senioren. Hier zitten bijvoorbeeld minder eiwitten in, iets waar jonge katjes nog veel behoefte aan hebben maar oudere katten wat minder. Eiwitrijk voedsel belast de nieren namelijk steeds meer wanneer katten ouder worden. Nierproblemen komen vaak voor bij oude katten, en we willen deze organen juist ondersteunen en niet belasten.

Om het drinken te bevorderen kunt u ook denken aan speciale drinkfonteintjes. Veel katten vinden deze reuze interessant en gaan significant meer drinken wanneer ze een fonteintje tot hun beschikking hebben.

drinkfontein 006

Als u merkt dat uw kat ineens veel meer drinkt en plast dan voorheen zonder dat er verder iets is veranderd, ga dan direct naar de dierenarts. Sommige aandoeningen beginnen namelijk als eerste met deze signalen en dan wilt u er op tijd bij zijn om deze in een zo vroeg mogelijk stadium te laten behandelen.

De nageltjes van senior katten kunnen ook wat dikker worden. Houd de puntjes geknipt door dit zelf bij te houden of laat dit eens in de zoveel tijd door uw dierenarts doen als het u zelf niet lukt.

Zorg dat uw kat op een gezond gewicht blijft. Overgewicht kan resulteren in allerlei aandoeningen, waaronder suikerziekte en hartfalen. Wanneer uw kat steeds meer begint te eten maar niet dikker wordt of zelfs af lijkt te vallen is dit ook een waarschuwingssignaal. Ga direct naar uw dierenarts, want dit kan wijzen op meerdere aandoeningen, waaronder schildklierafwijkingen.

De oogjes van uw kat kunnen ook een beetje veranderen wanneer ze ouder worden. Soms kunnen ze last gaan krijgen van een beetje staar, maar er kunnen zich ook kleine vlekjes in de iris gaan vertonen. Ga ook dan direct naar uw dierenarts, want veranderingen in het oog kunnen ook te maken hebben met andere aandoeningen. Een verhoogde bloeddruk bijvoorbeeld is ook iets wat meer voorkomt bij oudere katten en wat zich kan uiten in veranderingen in het oog. Wanneer een kat te lang een te hoge bloeddruk heeft kan deze hierdoor zelfs blind worden.

Pijnlijke gewrichten bij artritis

Pijnlijke gewrichten bij artritis

Een ander aspect van het ouder worden kunnen gewrichtsproblemen zijn, zoals artritis, iets wat enorm veel voorkomt bij katten. Zo kunnen katten het moeilijker krijgen met springen en bukken. Iets dat u bijvoorbeeld kunt merken doordat ze minder op of af verschillende hoogtes springen en op de kattenbak niet meer goed door hun beentjes kunnen zakken wanneer ze hun behoefte doen.