7 – 14 Weken

Nu zal het katje steeds minder bij zijn moeder zijn gaan drinken en geleerd hebben om vast voedsel te eten. In Nederland mag een kitten volgens de wet al vanaf de 7e levensweek worden gescheiden van de moederpoes. Dit is, uitzonderingen daargelaten, echter te vroeg.

Wat veel mensen niet weten is dat er nu namelijk nog een fase volgt die enorm belangrijk is voor het toekomstige sociale gedrag van het kitten. Wanneer een kitten tussen de 9 en 14 weken oud is zal het namelijk leren om te gaan met grenzen en frustraties. Hierbij is sociale interactie met soortgenoten (zowel volwassen katten als leeftijdsgenoten) een vaak onderschat maar enorm belangrijk aspect. Schaf dus altijd 2 kittens tegelijk aan wanneer u kiest voor een katje dat nog geen 9 weken oud is. Op deze manier kunnen zij toch hun normale ontwikkeling volledig doorlopen en wordt de kans op toekomstige gedragsproblemen (met name met betrekking tot agressie) enorm verkleind.KittensPlaying_16799-1024x768

Houd er dus rekening mee dat de tweede socialisatiefase van de 7e tot en met de 14e week duurt. Dit houdt in dat na de 14e week de ‘blauwdruk’ is gevormd in een kat. Deze blauwdruk is het referentiekader waardoor de kat de wereld om zich heen ervaart voor de rest van zijn of haar leven. Een voorbeeld: heeft het kitten voor de 14e week positieve ervaringen opgedaan met honden, dan zal deze kat later niet snel vluchten voor honden, maar ze waarschijnlijk vriendelijk benaderen. Heeft het katje echter helemaal geen,  of zelfs nare ervaringen opgedaan met honden voor de 14e week, dan zal het later hoogstwaarschijnlijk angstig of zelfs agressief reageren op honden.

De eerste periode bij u thuis is ook een hele belangrijke met betrekking tot het gedrag van de kat op latere leeftijd. Het kitten gaat vanaf nu niet alleen naar andere dieren maar ook naar u kijken om te zien wat de bedoeling is in allerlei situaties. Kittens zijn enorm schattig, daarom kan het soms voorkomen dat, ondanks alle goede bedoelingen, u het kleine kitten per ongeluk dingen aanleert die op latere leeftijd niet meer wenselijk zijn. Te ruw spelen is hier een mooi voorbeeld van. Als het kleintje nu bijvoorbeeld leert dat het acceptabel is om in uw vingers te bijten of in uw broekspijp te klimmen kan dat in deze periode weinig kwaad, althans, zo lijkt het. Maar als een volwassen kat dit nog steeds doet wordt dit gedrag ineens een stuk minder schattig.

Hier volgen dan ook wat tips voor een goede opvoeding, om latere problemen zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Laat het kitten niet met uw handen, tenen en vingers spelen. Dit doet u door de aandacht direct naar een kattenspeeltje toe te leiden wanneer het diertje aangeeft dat het wil spelen. Zorg voor een afwisselende omgeving, zonder het katje meteen te overstelpen met nieuwe indrukken.
  • Zorg dat uw katje de eerste periode met zoveel mogelijk nieuwe mensen (jong, oud, mannen en vrouwen) in aanraking komt waarmee het diertje positieve associaties gaat krijgen. Als het katje nu leert dat er regelmatig onbekende, vriendelijke mensen in huis komen zal het later stukken toleranter zijn naar bezoekers dan wanneer het alleen uw eigen gezinsleden kent.
  • Knuffel het katje elke dag zachtjes. Als u het kitten nu regelmatig optilt, aait en voorzichtig aan zijn pootjes, oortjes en bekje voelt, zal het hier aan wennen. Dit is erg handig als u later bijvoorbeeld naar de dierenarts moet en deze soortgelijke handelingen uit gaat voeren wanneer het katje onderzocht moet worden.
  • Richt een reismandje in als slaapplek en laat het op een toegankelijke plaats staan. Het katje gaat dit reismandje dan zien als een veilige plek om lekker in te rusten, waardoor het op latere leeftijd stukken makkelijker wordt om het diertje te vervoeren wanneer dit nodig is. (Reismandjes die pas te voorschijn komen wanneer het dier naar de dokter moet laten alle alarmbellen bij katten afgaan wanneer ze nodig zijn).
  • Zorg voor meerdere rustige plekjes in huis waar het katje zich terug kan trekken wanneer het diertje hier behoefte aan heeft. (Een hoog plekje in bijvoorbeeld een grote krabpaal kan het het kitten de rust geven die het af en toe nodig heeft. Leer eventueel aanwezige kinderen dan ook dat het katje niet gestoord mag worden wanneer het op zijn rustplekje ligt.)
  • Als u uw kat wilt leren om aan een tuigje te lopen is deze periode heel geschikt om hier mee te beginnen. Bouw dit heel rustig op, zodat de kat eerst langzaam kan wennen aan het gevoel van dat vreemde voorwerp op zijn lijfje.
  • Blijf consequent. Katten begrijpen het niet als iets de ene keer wel mag en de andere keer niet. Ja is ja en nee is nee. Als iets eigenlijk niet mag en toch een keertje wordt toegestaan heeft een kat al heel snel geleerd dat er ruimte is voor onderhandeling. Het gevolg hiervan is dat een kat hier meestal gebruik van gaat maken door een volgende keer heel lang door te gaan met vragen (lang en hard miauwen bijvoorbeeld) omdat u hem heeft geleerd dat er een punt komt dat u toegeeft.
  • Tot slot: straf uw kitten alstublieft niet. Dit kan namelijk het basisvertrouwen in mensen aantasten. Negeer ongewenst gedrag door het diertje even geen aandacht te geven (genegeerd worden is echt een straf op zich voor een kitten) en beloon al het gewenste gedrag direct in de vorm van aandacht, knuffels, een brokje en/of een zachte, prijzende stem.

NB: Omdat de optimale scheidingsleeftijd van meerdere, individuele factoren afhankelijk is geef ik hiervoor op de site dus ook geen leeftijdsgrens aan. Meer informatie over verschillende factoren die invloed hebben op de scheidingsleeftijd vindt u onder meer hier:  Kittenkompas .