3 – 6 Maanden

De kat is van binnen nog een kitten maar zal er steeds volwassener uit gaan zien naarmate hij groeit.

August2

In asiels zie soms je dat de kans op plaatsing in een nieuw huis nu langzaam kleiner wordt, omdat het kitten zijn typisch ‘ronde’ uiterlijk begint te verliezen. De ogen krijgen hun definitieve kleur (in het begin zijn ze nog blauw), het lijfje groeit en de gelaatstrekken worden scherper. Dit is de fase waarin bij mensenkinderen de overgang plaats vindt van kleuter naar tiener.

Qua gedrag zal deze kat nog heel veel typisch kittengedrag laten zien: veel spelen, stoeien en grenzen verkennen. Vooral dat laatste is een belangrijk signaal wanneer u een kitten van deze leeftijd adopteert. Als de socialisatiefase op een goede manier is verlopen zal het kitten nu bijvoorbeeld geleerd hebben waar de grenzen liggen tussen ‘gemoedelijk’ spelen en ’te hard’ spelen.

Onderling zullen ze stoppen wanneer ze bijvoorbeeld per ongeluk net even iets te hard doorbijten in hun enthousiaste spel. De andere kat zal dan een afkeurend geluid laten horen, waardoor het gezamenlijke spel direct wordt gestopt. Dit wordt ook wel een ‘bijtrem’ genoemd.

Als mens kunt u hierin ook een grote rol spelen. Speel met voorwerpen in plaats van met uw handen. Leer het kitten dat vingers geen speelgoed zijn en stop direct met spelen wanneer het katje u per ongeluk te hard bijt of krabt tijdens het spel. Straf het kitten vooral niet, maar loop gewoon even weg. Hierdoor leert het dier dat er grenzen zijn en dat deze gerespecteerd dienen te worden.