Heeft u een kattentrimmer nodig? Let dan goed op waar u terecht komt. Dit beroep is helaas niet beschermd waardoor kwaliteitsverschillen groot kunnen zijn. Tip: blijf altijd aanwezig bij de trimbehandeling zodat u kunt zien hoe de trimmer te werk gaat. Merkt u dat uw kat pijn en/of stress ervaart? Of mag u er niet bij blijven? Zoek dan verder. (Katten worden namelijk gerust gesteld door de aanwezigheid van de eigenaar, zie ook dit onderzoek)

Heeft u een professionele konijnentrimmer nodig? Dan is dit een aanrader:

_____________________________________________________________________________________

Kattentrimsalon

De trimsalon bevindt zich aan huis aan de Geerdinksweg 93, 7555 DJ in Hengelo(O).

De ingang zit aan de zijkant: direct om de hoek aan de Magdalenalaan, waar ook voldoende parkeerhavens aanwezig zijn. Komt u vanaf de kant van het ziekenhuis? Dan is het meteen over de spoorwegovergang de eerste straat rechts.
(Tip: gebruikt u een navigatiesysteem? Tik dan Magdalenalaan 1 in, dan komt u precies bij de ingang uit).

Inbegrepen bij een standaard trimbehandeling zijn:

  • Het volledig doorkambaar maken van de vacht
  • Verwijderen van klitten en/of kleine viltplekjes
  • Een sanitaire trim indien gewenst
  • Controle van de ogen, oren, huid en slijmvliezen
  • Advies op maat met betrekking tot de vachtverzorging van uw kat

Het wassen van een kat en het knippen van de nagels zijn niet standaard inbegrepen bij een trimbehandeling. Lees hier waarom niet.

Voor overige tarieven: klik hier

Hieronder ziet u enkele voorbeelden van katten die ik getrimd heb (klik op de foto’s voor een vergroting):

Werkwijze:

Mijn professionele achtergrond als dierenartsassistente en kattengedragstherapeute helpen mij enorm om er voor te kunnen zorgen dat ik zo katvriendelijk en hygiënisch mogelijk te werk ga. Elk dier is uniek en katten staan bekend om de enorme verschillen in persoonlijkheid, daarom is elke behandeling maatwerk.

Afhankelijk van het type haar en de dichtheid van de vacht komen katten gemiddeld elke 4 tot 12 weken in de trimsalon.

Het belang van de kat staat bij mij altijd voorop, dat wil zeggen dat de behandeling in een stressvrije omgeving plaats vindt en dat er niet alleen naar de fysieke, maar ook naar de emotionele behoeften van de kat wordt gekeken. Gedurende de trimbehandeling houd ik continue de lichamelijke en mentale staat van uw kat in de gaten en speel ik direct in op mogelijke stresssignalen die het dier afgeeft. Om uw kat zo ontspannen mogelijk te laten zijn tijdens de behandeling werk ik met zogenaamde ‘low-stress technieken’ en ben ik sinds januari 2020 internationaal gecertificeerd als Fear Free professional.

Voor elk dier neem ik ruim de tijd, uw kat wordt tijdens het bezoek zoveel mogelijk op zijn of haar gemak gesteld. Na elke trimbeurt wordt de salon en al het materiaal waarmee gewerkt wordt grondig gereinigd en gedesinfecteerd om kruisbesmettingen te voorkomen.

Tijdens het trimmen houd ik zowel de lichaamstaal als de emotionele staat van de kat goed in de gaten om te voorkomen dat ik grensoverschrijdend bezig ben. De ene kat geniet van een trimbeurt, de ander vindt het juist reuze spannend. Mijn doel is om elk dier zo ontspannen mogelijk te laten zijn tijdens een behandeling. Dit is dan ook de reden dat  de nagels van de kat niet altijd worden geknipt en een was- en droogbeurt bij mij niet standaard bij een trimbehandeling zijn inbegrepen. De meeste katten tolereren wassen en drogen wel, maar er zijn er ook die echt in paniek kunnen raken wanneer ze gewassen moeten worden. In dat geval zijn er alternatieven die we samen kunnen bespreken.

Persoonlijk vind ik het prettig om zo vachtbesparend mogelijk te werk te gaan. Dat wil zeggen dat we de kat alleen in zijn geheel scheren wanneer dit noodzakelijk is. Veel klitten kunnen plaatselijk verwijderd worden, maar vilt moet echt geschoren worden. Knippen in een stuk vilt is levensgevaarlijk omdat de huid van de kat niet vast zit aan de spieren. De huid is zo dun als papier (14 x dunner dan de huid van mensen) en u zult de eerste niet zijn die denkt plaatselijk vilt los te hebben geknipt waarbij een stuk huid is meegekomen. Die gedeeltes worden dan ook voorzichtig geschoren met speciale tondeuses en scheerkoppen die geschikt zijn voor de gevoelige kattenhuid.
(Voor meer uitleg over de risico’s van zelf knippen en/of scheren van uw kat staat hier een informatief artikel van een collega uit Engeland. Houd er rekening mee dat de foto’s bij haar artikel als schokkend kunnen worden ervaren).

Ik werk alleen op afspraak om te voorkomen dat er vreemde katten binnen komen terwijl we bezig zijn met een trimsessie. Katten zijn erg gevoelig voor plotselinge geluiden en bewegingen en het dier zou hier onnodig angstig van kunnen worden. Om deze reden is het dan ook niet wenselijk dat er kleine kinderen mee worden genomen om bij de behandeling aanwezig te zijn. Uiteraard mag u er zelf wel bij blijven, vaak werkt de aanwezigheid van de eigenaar juist geruststellend voor een dier.

Het is ook mogelijk om een gewenningstraject te volgen. Dit houdt in dat u hier met uw kat komt om kennis te maken, zonder dat er direct getrimd wordt. Deze sessies duren een half uur en zijn ook bij uitstek geschikt voor kittens.

Uw kat krijgt dan de mogelijkheid om los te lopen in de salon en te wennen aan allerlei geluiden, geuren en handelingen (b.v. tondeuse, föhn, wasbak, nagelknipper, etc.). Tussendoor wordt de kat beloond met lekkers of speeltjes, waardoor de eerste indruk leuk gemaakt wordt. Vervolgens werken we samen toe naar een ‘echte’ trimbeurt. Hoe lang zo’n traject duurt is volledig afhankelijk van wat er moet gebeuren en het temperament en de eerdere ervaringen van de kat.

Tot slot:

In zeldzame gevallen komt het voor dat een kat helaas niet zonder anesthesie getrimd kan worden. Narcose is een enorme aanslag op het lichaam, maar hevige stress die te lang aanhoudt is dat ook. Het welzijn van de kat staat bij mij altijd voorop. Wanneer echter alles is geprobeerd maar de kat desondanks niet getrimd kan worden zonder buitensporige stress is narcose soms onvermijdelijk om het dier te kunnen verlossen van de pijnlijke plekken. Dan wordt er, altijd in overleg met zowel u als de dierenarts, een afspraak gemaakt om dit eenmalig te doen. De vacht wordt dan zorgvuldig geschoren, waarna we een behandelplan opstellen om er voor te zorgen dat de kat in de toekomst alsnog zonder anesthesie getrimd kan worden.

Wist u trouwens dat er veel verschillende soorten van anesthesie zijn en dat niet elke dierenarts met dezelfde middelen werkt om een kat te verdoven? Bij een zo veilig mogelijke verdoving is deze volledig afgestemd op de specifieke situatie van de kat. Verschillende middelen hebben verschillende bijwerkingen (b.v. op de ademhaling, bloeddruk, etc). Daarom zal een dierenarts eerst een pre-anesthetisch onderzoek uitvoeren om te kunnen bepalen welke combinatie van middelen het veiligst is voor uw kat.

*Omdat de term ‘holistisch’ een zweverige bijklank kan hebben vind ik het belangrijk om toe te lichten wat ik met hier mee bedoel. Voor mij betekent holistisch ‘alomvattend’, dus in de letterlijke betekenis van het woord. Ik houd rekening met het hele dier, niet alleen met diens vacht.

Holistisch is echter een woord dat ook regelmatig ge- dan wel misbruikt wordt in het alternatieve geneeskundecircuit (waarbij er wordt gewerkt met toevoegingen als kruiden, essentiële olieën, etc). Mijn visie daarop is sceptisch en wordt onder meer weergegeven in dit artikel.