Wassen
Vanaf dat ze een week of 4 oud zijn leren kittens zichzelf te wassen. Vanaf hun 5e levensweek beginnen ze ook hun nestgenoten te wassen. Dit is belangrijk, want hierdoor worden de onderlinge banden gesterkt. Volwassen katten wassen elkaar ook regelmatig. Wanneer deze dit doen is het meestal een manier om de onderlinge band te verstevigen. Afhankelijk van de context kan het in sommige gevallen ook iets zeggen over de onderlinge verhoudingen van de katten.
Wassen is een belangrijk ritueel voor katten, ze doen dit dan ook meerdere keren per dag.
Naast het zichzelf schoon houden zijn er nog meer redenen waarom katten dit doen.
Door zichzelf te wassen houden ze hun lichaamstemperatuur op peil, zorgen ze ervoor dat ze zichzelf beschermen tegen roofdieren – vreemde geurtjes worden direct weggewassen- en ontspannen ze.
Wanneer een kat zichzelf niet (meer) wast is er bijna altijd sprake van een onderliggende lichamelijke of psychische aandoening. Ook kan een kat zichzelf te veel wassen, waardoor er kale plekken ontstaan (zie ook: ‘Overmatig lik-kauwgedrag’). Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u direct naar de dierenarts gaat, want dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening.
Door te borstelen en te kammen verwijderen we losse haren uit hun vacht. Wanneer we dit niet doen likt de kat zijn eigen haren op tijdens het wassen, die op den duur voor verstoppingen kunnen zorgen. Zeker bij langharige katten is regelmatig borstelen en kammen noodzakelijk. Wanneer we hun vacht niet bijhouden ontstaan er klitten en deze kunnen zelfs gaan vervilten, wat bijzonder pijnlijk kan zijn wanneer de kat beweegt.
Katten hoeven in principe niet in bad. Ze houden zichzelf heel goed schoon, waardoor baden niet nodig is. Mocht u uw kat toch in bad willen doen, gebruik dan alleen een speciale kattenshampoo. In sommige hondenshampoo’s kunnen namelijk bepaalde stoffen verwerkt zijn die katten niet kunnen verdragen.