Spinnen

Een spinnende kat is een tevreden kat, zullen veel mensen zeggen. Dit klopt in de meeste gevallen ook. Een gezonde kat die spint geeft hiermee meestal aan dat het dier zich tevreden voelt en iets prettig vindt. Lekker geaaid worden of de verwachting van voedsel kan er dan ook voor zorgen dat de kat spint.

Maar spinnen kan ook een signaal zijn dat het dier afgeeft wanneer het pijn heeft of angstig is. Een volwassen poes die bevalt, spint ook vaak tijdens de geboorte van haar kittens. De kittens zelf kunnen spinnen vanaf een dag of 2 na de geboorte. Hoe ouder ze worden, hoe harder het geluid. Het is dan een signaal richting hun moeder dat ze veilig zijn en dat het goed met ze gaat.

Het spinnen zelf ontspant katten, dat is zeker. Maar hoe ze dit geluid precies maken is nog steeds niet duidelijk. Ook hier zijn verschillende theorieën over. Sommigen zeggen dat het geluid door vibrerende stembanden komt, anderen door vibrerende bloedvaten waarvan het geluid wordt versterkt door de luchtpijp. Wanner het geluid via de stembanden voert zou de grootte van de stembanden de hardheid van het geluid bepalen; hoe groter de stembanden, hoe zachter het geluid en andersom.

Stembanden

Stembanden

 

Anderen zeggen dat dit niet klopt en dat het geluid af hangt van het karakter van de kat. Weer anderen bewerken dat het geluid ontstaat door trillingen van het strottenhoofd of het middenrif die een luchtverplaatsing veroorzaken in de luchtwegen. Zelfs over de controle die katten zelf hebben over hun spingedrag verschillen de meningen: volgens de één is het een oncontroleerbare reactie vanuit het centrale zenuwstelsel, volgens de ander kan het dier zelf beslissen of het wel of niet gaat spinnen.

Een spinnende kat is dus een kat die ofwel al ontspannen is, dan wel probeert om zichzelf te ontspannen. De oorzaak kan variëren van aangenaam tot pijnlijk.

Waarom wij mensen zo gevoelig en instinctief reageren op het geluid van een spinnende kat is onderzocht door Dr. Sarah Ellis. Ze legt dit mooi uit in dit filmpje: