Flehmen

Wanneer een kat flehmt kan dit er heel grappig uit zien. Het dier ruikt dan iets bijzonders en gaat met zijn bek een stukje open en de lippen wat opgetrokken voor zich uit staan staren. Hij doet dit om de geur beter te kunnen waarnemen.

De kat ruikt de geur dan niet alleen, maar proeft deze als het ware ook. Het gaat hier ook om geuren die voor mensen lang niet altijd waarneembaar zijn.

In het verhemelte van katten bevindt zich namelijk het ‘orgaan van Jacobsen’. Hier vindt een analyse plaats van de geur die het dier heeft opgepikt. Op de afbeelding ziet u waar dit orgaan zich bevindt, het wordt hier ‘Vomeronasal organ’ genoemd. Feromonen, die een belangrijke rol spelen bij de voortplanting, worden ook opgepikt met dit orgaan.

Flehmen

Het flehmen is dan ook regelmatig te zien als katten elkaar besnuffelen. Ze halen een enorme hoeveelheid informatie uit de geuren die ze oppikken, waaronder het geslacht en de mogelijke status van de andere kat.

Ook in kattenkruid (Nepeta) zit een stof waar katten erg sterk op kunnen reageren. Wanneer katten worden blootgesteld aan deze stof zie je vaak dat ze gaan flehmen.