Kleuren

In het DOC waar deze kittens naar toe gaan wordt gewerkt met het Meet Your Match programma. Dit is een systeem waarbij katten worden ingedeeld naar kleurtypes. Het grote voordeel hiervan is dat potentiële baasjes gematcht worden met een kat die past bij hun huishouden en karakter, op basis van het temperament en aanpassingsvermogen van de kat.

Hoe dit werkt staat hier uitgebreid beschreven: https://www.aspca.org/adopt/meet-your-match/meet-feline-alities

Een korte uitleg: er zijn 3 basistypes: groen, oranje en paars.

Groen: Passen zich snel aan hun omgeving aan; zijn avontuurlijk en nieuwsgierig en kunnen goed omgaan met veranderingen. Hebben vaak veel energie.

Oranje: Gemiddeld nieuwsgierig en avontuurlijk.

Paars: Hebben wat meer tijd dan gemiddeld nodig om zich aan te passen aan een nieuwe situatie; de zogenaamde ‘kat uit de boom kijkers’. Soms vinden ze het moeilijk om met veranderingen om te gaan en ze hebben in het begin meer tijd en aanmoediging nodig om zich veilig te laten voelen.

Nu zijn deze kittens nog veel te jong om ze al in te delen naar hun exacte type, omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn. Daarom kan ik ze nog niet betrouwbaar indelen op kleur. Toch is er al een eerste indruk en als ik bovenstaande beschrijvingen aanhoud als leidraad kan ik al wel iets zeggen over hun aanpassingsvermogen.

Deze katjes zijn afgelopen zondag allemaal begonnen als Paarse kittens. Maar naarmate de week vordert springt er eentje echt uit qua gedrag en dat is Pjotr. Als ik bovenstaande kleurbeschrijvingen even aan houd staan ze inmiddels hier:

Pjotr: Groen.

Ilja: Oranje

Kiska: Paars, met neigingen naar Oranje

Vanja: Paars