Is het nodig om een kat te wassen?

Of het raadzaam is een kat al dan niet te wassen is afhankelijk van veel factoren. De lengte en dikte van de vacht, het ras, de conditie van de huid, socialisatie en de leeftijd en gezondheid van het dier spelen allemaal een rol. Er zijn katten die nooit gewassen hoeven te worden, maar sommige vachten worden erg vet en dan kan een bad soms raadzaam zijn.

Het wassen en drogen is een vrij tijdrovend proces dat voor sommige katten heel stressvol kan zijn. Na het wassen met een speciale kattenshampoo wordt de vacht immers helemaal droog geföhnd en tegelijkertijd gekamd, ook op de buik. Dit is belangrijk want wanneer de vacht ook maar enigszins vochtig blijft is de kans op klitten op die plaatsen erg groot.

Een kat die van jongs af aan gewend is om af en toe  gewassen te worden en dit goed tolereert zal een bad als stukken minder spannend ervaren dan een kat die dit niet gewend is. Het welzijn van de kat, zowel lichamelijk als mentaal, staat altijd voorop. In bad gaan mag natuurlijk nooit een traumatiserende gebeurtenis zijn voor een dier. Daarom zit een was- en droogbeurt bij mij niet standaard inbegrepen bij een trimsessie. Ook gebruik ik in principe geen waskooi. We overleggen dus altijd eerst of wassen inderdaad nodig is en wat er haalbaar is voor het dier.

Bij katten waarvan al bekend is dat ze volledig in paniek raken wanneer ze in bad moeten kan het een goed idee zijn om samen te kijken naar alternatieven. Er bestaan bijvoorbeeld producten die de vacht reinigen zonder hierbij water te hoeven gebruiken. Ook kan er in sommige gevallen een trainingsplan worden opgesteld waarbij de kat stap voor stap langzaam leert wennen aan het gevoel van water op de huid en het geluid van de föhn.