Wie ben ik?
Mijn naam is Sylvia Tijink en ik ben zowel gediplomeerd kattengedragtherapeute als gediplomeerd kattentrimster.
In 1993 ben ik gestart met het begeleiden van mensen die gedragsproblemen ervaren bij hun katten in de regio Twente en omgeving. ‘Felinity’ is dus de naam van mijn praktijk. Voordat ik me ging specialiseren in kattengedrag was ik dierenartsassistente, waarvoor ik de opleiding tot paraveterinair heb gevolgd.
Omdat ik me altijd wil blijven ontwikkelen ben ik in 2017 gestart met de 1 jaar durende opleiding tot kattentrimmer aan de Kattenacademie waar ik in 2018 ben afgestudeerd. In Nederland zijn er verschillende instituten die zo’n traject aanbieden. Inhoudelijk zijn er echter enorme verschillen: het aanbod van opleidingen variëert van een 2 daagse cursus tot aan een gedegen vakopleiding van minimaal een jaar. Omdat kattentrimmer, net als diergedragstherapeut, geen beschermd beroep is, is het daarom van groot belang om goed op de achtergrond te letten van de dierentrimmer waar u naar toe gaat. Vraag daarom gerust naar iemands ervaringen, diploma’s en nascholingscertificaten. Een betrouwbare trimmer zal u deze graag laten zien en hier desgewenst uitleg over geven.
Ik was de allereerste kattengedragstherapeute in Nederland (toentertijd waren er alleen gedragstherapeuten voor honden werkzaam). Destijds was het advies bij probleemgedrag bij katten meestal: ‘Probeer een boerderij te vinden waar deze kat naar buiten kan. Als dat niet lukt zit er weinig anders op dan euthanasie, want katten kun je niks leren’.
Dit vond ik onacceptabel, omdat deze uitspraak onjuist is. Katten zijn wel degelijk leerbaar, ze leren alleen op manieren waarover toen nog weinig bekend was. Voor honden was gedragstherapie destijds al behoorlijk ingeburgerd, maar dit bestond nog niet voor katten. Ik besloot dat ik hier iets aan wilde doen. De dierenarts waar ik destijds werkte dacht er gelukkig net zo over als ik en zij heeft mij mede gestimuleerd om verder te studeren.
Heden ten dage houd ik mijn kennis onder meer op peil door nascholingsdagen, het lezen van veel vakliteratuur en het bestuderen van onderzoeksresultaten. De laatste 15 jaar wordt er gelukkig steeds meer gedegen onderzoek gedaan naar het gedrag van katten. Alle informatie op deze site is waar mogelijk dan ook gebaseerd op en onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.
In 2002 werd ik gevraagd voor het AVRO programma ‘Alle Dieren Tellen Mee’. Zij hebben 2 keer een themaweek rondom katten uitgezonden en in deze weken werden ook videochats gehouden. Dit hield in dat kijkers via internet allerlei vragen konden stellen over hun katten waar ik vervolgens live antwoord op gaf. Een van de uitzendingen heb ik hieronder geplaatst.
Ook al is het al een hele tijd geleden, de inhoud is nog steeds actueel. Vandaar dat ik, ondanks de leeftijd, besloten heb om dit filmpje toch op mijn site te plaatsen.
Tv uitzending ‘Alle dieren tellen mee’ (06-03-2002)