Hechtingsproces

Oh jee, ik moet echt opletten dat ik mezelf niet te veel ga hechten aan deze kittens. Ze zijn zo ontzettend lief en bijzonder, maar we kunnen ze niet houden omdat er al 3 volwassen katten bij ons wonen die allemaal een achtergrond van gedragsproblemen hebben. Dierenliefde mag niet ten koste gaan van de dieren, hoe gek dit misschien ook klinkt.

Als we deze katjes zouden houden gaat dit op den duur ten koste van onze andere katten, en dat mag niet gebeuren. Het zou voor hen dan te druk worden en wanneer deze kittens eenmaal volwassen worden komt onvermijdelijk het moment van een rangordeverschuiving in de groep. Dit is een volkomen natuurlijk proces binnen een groep katten en zo’n verschuiving doet zich meestal voor wanneer een jonge kat tussen de 1 en 3 jaar oud wordt. Soms merk je er niet veel van, maar er zijn ook katten die zichzelf agressiever gaan gedragen ten opzichte van een of meer van de andere katten in zo’n groep. Dan ontstaat er vaak een periode van gevechten, totdat de nieuwe verhoudingen weer duidelijk zijn en iedereen zich hierbij heeft neergelegd; dan herstelt de groepsbalans zich.

Onze huidige groep bestaat uit gevoelige katten die allemaal terug vallen in vroeger probleemgedrag wanneer ze te veel stress ervaren. De eerste week dat de kittens er waren zag je dit heel duidelijk. Iedereen was nerveus en oude rituelen waarmee de katten zichzelf probeerden gerust te stellen staken de kop weer op. Gelukkig wisten we dit in goede banen te leiden en herstellen ze zich inmiddels redelijk goed, maar we merken wel duidelijk dat ze blij zullen zijn als die kleine druktemakers straks allemaal een nieuw huis gevonden hebben, zodat de rust voor hen terug keert in huis ;-).