Sommige mensen vragen aan mij waarom het geld kost om een dier te adopteren uit een dierenasiel. Hun redenatie is vaak: er wordt toch een goed tehuis gezocht, waarom wordt er dan een soort drempel opgeworpen door nieuwe eigenaren te laten betalen?
Hier wil ik graag antwoord op geven.
Verantwoordelijke huisdierbezitters zorgen er voor dat hun dieren in een zo goed mogelijke gezondheid verkeren en daarnaast worden geënt en gecastreerd/gesteriliseerd. Dit klinkt logisch, maar dat gebeurt helaas lang niet altijd. Er worden elk jaar niet voor niks zo veel kittens gevonden en aangeboden waarvan de moederkat in een onbewaakt ogenblik per ongeluk zwanger is geraakt.
Een kat die wordt aangeschaft via een dierenopvangcentrum heeft dan ook al een hele geschiedenis achter de rug. Bij binnenkomst worden ze eerst altijd onderzocht door de dierenarts. Eventuele verwondingen worden behandeld, ze worden ontvlooid, ontwormd en ingeënt. Zieke dieren krijgen medicijnen om ze weer beter te maken en speciale dieetvoeding wanneer dit nodig is.
Vervolgens worden de dieren gechipt, zodat ze altijd terug te traceren zijn. En als ze nog niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn gebeurt dat ook op kosten van het asiel.
Op deze manier wordt heel veel dierenleed voor de toekomst voorkomen, want katten kunnen niet meer ongepland een nestje krijgen en gevaarlijke ziekten kunnen niet meer worden overgedragen door deze katten omdat ze geënt zijn. Al deze behandelingen kosten heel veel geld. Veel meer dan het bedrag waarvoor de nieuwe eigenaar ze aan kan schaffen via het asiel.
Natuurlijk hoeft de nieuwe eigenaar niet voor alle voorgaande kosten op te draaien, dat zou niet eerlijk zijn. Maar er moet wel een minimum bedrag gevraagd worden voor de aanschaf, als bijdrage in al deze kosten zodat een asiel al dit goede werk kan blijven doen.
Bovendien zien we, zeker nu in tijden van crisis, dat er mensen zijn die de kosten voor hun huisdieren niet meer op kunnen brengen. Dat is ontzettend verdrietig voor alle partijen, want mensen hebben er niet altijd invloed op als ze bijvoorbeeld hun baan ineens verliezen. Dit leidt soms tot hartverscheurende taferelen, waarin er geen sprake is van een schuldvraag, maar alleen van verdriet. Eigenaren worden regelmatig door omstandigheden gedwongen hun dieren naar het asiel te brengen, in de hoop op een betere toekomst voor hun geliefde maatjes.
Ze hopen dan niet alleen op lieve nieuwe eigenaren, maar ook op mensen die het geld er voor hebben om de dieren te kunnen blijven verzorgen. Dus ook als ze oud en ziek mochten worden in de toekomst. Denk dan niet alleen aan tijdelijke medicijnen, maar ook aan bijvoorbeeld speciaal dieetvoer. Of insuline bij een diabeteskat. Of een operatie wanneer er een ongeluk heeft plaats gevonden. Het is vreselijk als deze zaken ooit nodig mochten zijn om de dieren een goed leven te blijven geven, maar het geld dan niet voorhanden is.
Hieronder volgt een globaal overzicht van de kosten die mensen kwijt zijn aan bovengenoemde zaken. Elke dierenarts bepaalt zijn of haar eigen tarieven, dus de prijzen kunnen variëren per praktijk. Maar gemiddeld kunt u denken aan de volgende kosten:
1 consult: 35,00
1e enting kitten: 45,00
2e enting kitten: 35,00
Ontvlooien: 20,00
Ontwormen: 15,00
Chippen: 35,00
Castratie kater: 60,00
Sterilisatie poes: 125,00
Totaal: 370,00
Wanneer u echter een kitten aanschaft via een dierenasiel zitten alle bovenstaande kosten al bij de aanschafprijs in!
Zoals u ziet betaalt u dus in verhouding echt heel weinig ten opzichte van de daadwerkelijke kosten. Op die manier bekeken valt het ophalen van een gratis kitten bij een particulier uiteindelijk dus vaak stukken duurder uit. Dan moet u immers bovenstaande kosten allemaal nog zelf gaan betalen, iets waar vaak niet direct aan wordt gedacht op het moment van ophalen bij een ‘gratis’ katje.