Sterilisatie van de poes

Zoals eerder beschreven worden poezen technisch gezien ook gecastreerd en niet gesteriliseerd. Bij een castratie worden de voortplantingsorganen verwijderd en dat is wat er gebeurt bij deze ingreep. Op het plaatje hieronder ziet u hoe de voortplantingsorganen van de poes eruit zien. Wat bij een sterilisatie wordt verwijderd -via een buikoperatie- zijn de eierstokken en de baarmoedertubes. Anders dan bij mensen heeft een poes niet één baarmoeder, maar twee tubes (waar bij ons de eileiders zitten) waar de kittens in groeien. Waar deze onderaan samenkomen zit de baarmoedermond. Deze wordt afgebonden. Het gedeelte dat wordt verwijderd heeft dus de vorm van een omgekeerde wichelroede.

Voordelen:

Voor de poes gelden eigenlijk dezelfde voordelen als bij de kater zoals hiervoor beschreven, wat betreft tegengaan van overbevolking, minder zwerven, minder kans op overdraagbare ziektes, beter eten, minder frustraties en minder sproeien. Er zijn ook poezen die gaan sproeien, vooral tijdens de krolsheid.

Een poes zal niet zozeer gaan vechten met andere katten, maar vaak juist al haar affectie op u en op eventuele huisgenoten gaan richten. Dit klinkt leuker dan het is, want als de krolsheid een keer goed op gang gekomen is, kan haar gemiauw en pogingen om naar buiten te komen zelfs de meest doorgewinterde kattenliefhebber behoorlijk op de zenuwen gaan werken. Bovendien is de krolsheidsperiode heel uitputtend voor uw dier.

Sommige katten worden heel vaak krols, en dit kan op den duur nadelige gevolgen voor de kat hebben als er een paring uitblijft, zoals:

  • Uitputting
  • Vermagering
  • Schijnzwangerschap
  • Psychisch nadelige gevolgen
  • Grotere vatbaarheid voor aandoeningen aan de voortplantingsorganen
1. Eierstokken 2. Baarmoedertubes 3. Baarmoederhals 4. Vagina 5. Blaas 6. Eileiders

1. Eierstokken
2. Baarmoedertubes
3. Baarmoederhals
4. Vagina
5. Blaas
6. Eileiders

Nadelen:

  • De ingreep is onomkeerbaar. Een toekomstig nestje wordt uitgesloten.
  • Wat voeding betreft geldt hetzelfde als bij de kater; de behoefte aan energie wordt wat  kleiner dus het is zaak om op het gewicht te blijven letten.
  • En tot slot de operatie zelf. Deze is zwaarder dan die bij katers. Hoewel het een routine-ingreep betreft, is er altijd een klein risico aan verbonden.

Voor poezen bestaan er anticonceptiemiddelen in de vorm van medicatie, de zogenaamde ‘poezenpil’.

Deze is alleen aan te raden in uitzonderlijke gevallen.
Bij gebruik hiervan bestaat er namelijk een heel groot risico op verschillende aandoeningen aan de geslachtsorganen, melkklieren en bijvoorbeeld suikerziekte. Al bij kortdurend gebruik is er een sterk verhoogde kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd, zelfs als de poes later alsnog geneutraliseerd wordt.