Castratie/sterilisatie

Als uw kat nog helemaal intact is zult u vroeg of laat voor de keuze komen te staan of u uw dier wilt laten neutraliseren. Bij katers heet dit castratie, bij poezen wordt de term ‘sterilisatie’ vaak gebruikt. Deze laatste term is officieel niet juist, omdat bij een sterilisatie alleen de zaad- of eileiders worden afgebonden waardoor het hormonale proces gewoon door gaat. Bij een castratie worden de voortplantingsorganen zelf verwijderd.

We leven in een land waar heel veel katten in dierenasiels verblijven, die allemaal een baasje zoeken. Wanneer het voorjaar weer begint stromen de asiels elk jaar opnieuw vol met kittens en zwangere poezen. Deze worden vaak buiten gevonden en naar dierenasiels gebracht. Dit komt omdat niet gesteriliseerde poezen in het voorjaar krols worden en buiten op zoek gaan naar een kater. Al deze nieuwe kittens hebben ook weer een nieuw huis nodig. Castratie/sterilisatie is echt de beste oplossing om kattenpopulaties niet te groot te laten worden.

snellevoortplanting

Waarom zou u uw kat niet willen laten castreren? Wilt u misschien een nestje? Hebt u in dat geval goed nagedacht over de toekomstige huisvesting van de kittens? Het is vaak moeilijker dan men denkt om een goed thuis te vinden voor kleine katjes. Elk jaar, met name in de zomermaanden, zitten dierenopvangcentra weer boordevol katten die geen thuis (meer) hebben. Hier zitten ook heel vaak nestjes jonge katten bij.
Of wilt u uw kat liever zo ‘natuurlijk’ mogelijk houden, dus intact? Als dit het geval is kunt u zichzelf afvragen in hoeverre het hebben van een huisdier een natuurlijke situatie is. In de natuur leven katten niet samen met mensen en dieren die ze niet zelf uitgezocht hebben.

Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor de huisvesting van uw kat(ten). U bent hun voedselbron, u houdt hun territorium schoon en u zorgt ervoor dat de dieren een zo optimaal mogelijk leven hebben in een zo veilig mogelijke omgeving. Een poes die krols is zal alles op alles zetten om naar buiten te gaan waar ze vervolgens op zoek gaat naar partners die haar bevruchten. Ze zal gaan zwerven en meestal pas weer terug komen wanneer ze zwanger is.

Vaak levert het besluit tot niet castreren later probleemgedrag in de hand. Meestal zal de kat vroeg of laat gedrag gaan vertonen wat behoorlijk belastend is voor de omgeving. Niet geneutraliseerde katers gaan vroeg of laat sproeien. Poezen kunnen ook kleine plasjes in huis achterlaten wanneer ze krols zijn.

Op de volgende pagina’s (zie rechtsboven in het menu van deze pagina) staat informatie omtrent de voor- en nadelen van neutralisatie van katten, zodat u voor uzelf een weloverwogen keuze kunt maken.