Gezondheid

Kies uw dierenarts zorgvuldig, net zoals u bijvoorbeeld een huisarts kiest. Het is in elk geval belangrijk dat hij/zij deze stressgevoelige dieren rustig en voorzichtig benadert. Ga ook op uw intuïtie af. Zoek een dierenarts die u vertrouwt en waarbij u zich goed voelt.

dierenarts

Normaal gesproken zult u met een gezond dier zeker jaarlijks contact hebben met de dierenarts vanwege de vaccinaties, of bijvoorbeeld wanneer het dier last heeft van vlooien. De dierenarts is natuurlijk ook de aangewezen persoon om te raadplegen voor allerlei medische vragen. Wanneer u vermoedt dat uw dier ziek is, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een afspraak maakt met uw dierenarts. Wacht hier nooit te lang mee. Soms worden symptomen over het hoofd gezien, maar hoe eerder men deze herkent, hoe meer kans van slagen een behandeling vaak heeft.

Wanneer er sprake is van gedragsproblematiek bij uw kat is het zaak om altijd eerst een medische oorzaak uit te sluiten. Katten die onzindelijk gedrag vertonen kunnen bijvoorbeeld last hebben van een blaasontsteking of blaasgruis. Ook zijn er een aantal andere aandoeningen die kunnen leiden tot onzindelijk of zelfs agressief gedrag. Een goede gedragstherapeut zal dan ook altijd eerst om een medische verklaring van de dierenarts vragen waarmee wordt aangegeven dat het dier lichamelijk in orde is.

Wanneer katten ouder worden kan er soms ook sprake zijn van afwijkend gedrag wat het dier voorheen niet liet zien. Net als bij mensen kunnen katten last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Ook dementie is een aandoening waar bejaarde katten aan kunnen gaan lijden.

Bega echter nooit de vergissing om een kat medicatie toe te dienen die voor mensen of andere diersoorten geschikt is. Katten hebben namelijk een heel ander immuunstelsel. Hun lever bijvoorbeeld kan bepaalde stoffen niet goed afbreken waardoor sommige middelen giftig zijn voor hen (bijvoorbeeld: anti-vlooien middelen die permethrin bevatten).

Enkele andere voorbeelden van, voor katten giftige, stoffen zijn aspirine en paracetamol. Voor mensen zijn dit relatief onschuldige pijnstillers maar katten kunnen er aan overlijden. Ook zijn er medicijnen die goed werken bij honden maar die bij katten tot de dood kunnen leiden. Ga dus altijd naar de dierenarts wanneer een kat medicatie nodig heeft. Deze weet welke middelen specifiek voor katten zijn ontwikkeld.