Overmatig kauw- likgedrag

Er zijn katten die dingen eten die niet goed voor ze zijn. Ook hier zijn veel verschillende oorzaken voor te noemen. Het kan problematisch worden wanneer het gaat om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de kat, of wanneer het dier waardevolle spullen van de eigenaar stuk kauwt. Ook kan een kat zijn eigen huid stuk likken of kauwen.

Voorbeelden van materialen waarvan bekend is dat sommige katten er op kauwen zijn planten, wol, textiel, plastic, producten die lanoline bevatten, snoeren en draden, elastiekjes, naalden, etc. Het moge duidelijk zijn dat dit lang niet altijd zonder gevaar is. Het eten van niet-eetbare materialen wordt ‘Pica’ genoemd.

Typisch is dat dit gedrag meer voor komt bij Oriëntaalse katten zoals Siamezen en Burmezen.

pica

pica2

Bij sommige katten kan dit gedrag, net als bij mensen, de vorm aan nemen van een dwangstoornis. Deze katten voelen een overmatige drang om te kauwen op, of zuigen aan bepaalde stoffen. Er bestaat zelfs medicatie die de kat kan helpen om dit gedrag te doorbreken. Het is echter ten strengste af te raden om dieren medicatie te geven zonder de begeleiding van een dierenarts, liefst in samenwerking met een goede gedragstherapeut. Doe dit dus nooit op eigen houtje.

Zichzelf kaal likken

Sommige katten likken zichzelf dusdanig overmatig dat ze hierdoor kale plekken gaan krijgen. Dit kan een psychische oorzaak hebben, maar ook een lichamelijke. Ga dus altijd eerst naar de dierenarts wanneer je ziet dat de kat kale plekken door het wassen begint te krijgen. Een mogelijk medische oorzaak kan namelijk ook zijn dat een kat ergens pijn heeft. Door zichzelf dan telkens op dezelfde plek te wassen probeert het dier de pijn te verlichten.

Bij sommige katten heeft het zichzelf wassen de vorm aangenomen van een dwangneurose. Het dier vertoont dus wel natuurlijk gedrag (=wassen), maar dit heeft buitenproportionele vormen aangenomen. De oorzaak hiervan is stress. Hiervoor kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn, variërend van verveling tot verlatingsansgt. De kat ervaart veel spanning in zijn lijfje en door zichzelf continue te wassen probeert het dier zichzelf te kalmeren. Sommige katten gaan zelfs zo ver dat ze met hun tandjes hele plukken haar los trekken uit hun vacht.

Dit gedrag is te doorbreken, maar het kan wel lang duren voordat het afneemt.  Ook kan hiervoor medicatie worden voorgeschreven door de dierenarts. Het is erg belangrijk dat er dan tegelijkertijd ook gedragstherapie wordt toegepast, want medicatie alleen zal het gedrag (gedeeltelijk) onderdrukken maar de oorzaak wordt niet weggenomen. Wanneer deze blijft bestaan bestaat het risico dat de dosis medicatie in de loop der tijd omhoog moet, wat het welzijn van het dier absoluut niet ten goede komt.

Hieronder staan twee voorbeeld-foto’s van een kat die zichzelf kaal likt zonder dat hier een medische oorzaak voor gevonden kan worden.

psychogenic_alopeciapsychogenic_alopecia2

Wat ook een mogelijkheid is, is dat er sprake is van een allergie. De kat kan hier erg veel last van hebben en gaat proberen om jeuk en een geïrriteerd gevoel ‘weg te wassen’, in een poging de huid tot rust te brengen. Dit werkt op den duur echter averechts, omdat de schurende tong (en soms krabbende nagels) van de kat de huid kan beschadigen, waardoor er wondjes kunnen ontstaan.

Uw dierenarts kan een allergietest in de vorm van een bloedonderzoek uitvoeren, waarna dit wordt onderzocht op antistoffen. Hier komt vervolgens uit voor welke stoffen uw kat allergisch is. Dit kan van alles zijn. Er zijn katten die net als mensen allergisch zijn voor huisstofmijt, en er bestaan ook katten die allergisch zijn voor bepaalde soorten kattenbakvulling. Mocht de dierenarts een voedselallergie constateren, stap dan direct over op speciaal voer dat de dierenarts hiervoor aanraadt.

Een veelvoorkomende allergie is een vlooienallergie. U hoeft hierbij niet altijd een vlo te zien, deze kunnen ook in de omgeving bevinden zonder dat u het direct in de gaten heeft. Het is wel belangrijk om dan zo snel mogelijk een anti-vlooienmiddel te gaan gebruiken. Let op: er zijn middelen in de handel die hele gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben! Ga daarom altijd naar uw dierenarts voor advies over deze middelen. En gebruik zeker nooit een anti-vlooienmiddel voor honden: deze bevatten namelijk een stof die dodelijk kan zijn voor katten.

Ook kan een kat allergisch zijn voor bepaald plastic wat in sommige voerbakjes zit. Dan zie je meestal zwarte puntjes onder de kin verschijnen (acne). Vervang in dit geval het voerbakje voor een metalen, glazen of keramieken variant.