De kattenbak

Wanneer een kat gaat plassen op plaatsen die hier niet voor bedoeld zijn is het van belang om altijd eerst naar de dierenarts te gaan om een medische oorzaak uit te sluiten. Katten kunnen de kattenbak namelijk gaan vermijden wanneer ze pijn hebben: ze gaan dan een link leggen tussen de plaats waar ze plassen en de pijn die ze voelen tijdens het plassen. Door ergens anders te gaan plassen proberen ze de bron van de pijn weg te nemen.

Blaasstenen of een blaasontsteking zijn veel voorkomende oorzaken van dit type onzindelijkheid, maar ook andere aandoeningen kunnen dit in de hand werken. Wanneer de dierenarts de kat helemaal gezond heeft verklaard kunnen we de kattenbakken en hun directe omgeving gaan bekijken. Voldoen deze aan de behoeften van de kat?

De ideale kattenbak vanuit het standpunt van katten gezien is schoon, groot genoeg, voorzien van een niet te dunne of dikke laag heel fijn grit (zandstructuur), ongeparfumeerd, onbedekt en staat op een veilige en strategische plaats.

Dit kan soms botsen met de visie van sommige eigenaren. Deze zien een kattenbak liever niet al te groot en te prominent aanwezig, afgedekt en voorzien van een klepje (zodat we geen vieze geurtjes ruiken) en laag in onderhoud. Het is dus belangrijk om een compromis te vinden waar beide partijen zich prettig bij voelen.

Katten zijn van nature hele schone dieren. Ze begraven hun uitwerpselen zodat ze geen geursignalen afgeven aan hun omgeving, iets wat in het wild erg belangrijk is. Een kat die de kattenbak niet (meer) gebruikt geeft een signaal af dat er iets aan de hand is. Wat dat ‘iets’ is, kan variëren van een lichamelijke aandoening tot aan het uiten van ongenoegen over een omgevingsfactor.

Voor eigenaren is het dus van belang om de kattenbak zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor de kat.

Een van de allerbelangrijkste dingen die we voor katten kunnen doen is de kattenbak zo schoon mogelijk houden. Dit houdt in dat dagelijks alle klontjes uit de bak worden gehaald en dat de bak minimaal 1 x per week helemaal schoon gewassen wordt, waarna er een nieuwe laag schone vulling in gaat.

Er zijn katten die niet op een kattenbak willen die al gebruikt is, maar er zijn ook katten die uit alle macht proberen om zo zindelijk mogelijk te blijven. Deze blijven naar de bak gaan, ook al is deze inmiddels vervuild.

Op de foto hieronder ziet u een schrijnend voorbeeld van een kat die toch netjes op de bak gaat, ondanks dat deze heel sterk vervuild is.

zindelijke maar wanhopige kat

In een huishouden waar meerdere katten wonen is het niet alleen belangrijk dat er voldoende kattenbakken aanwezig zijn, maar ook dat deze op meerdere, strategische plaatsen in de woning staan.

Een veelgebruikte vuistregel voor het aantal bakken is het aantal katten + 1. Binnen een sociale groep kan soms worden volstaan met een of 2 bakken minder.