Onzindelijkheid
Onzindelijkheid is één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten. Vaak gaat het om plassen op plaatsen die hier niet voor bedoeld zijn zoals op uw bed, op de (nieuwe) vloerbedekking, op een deurmat of op de bank. Sommige katten gaan nog verder en poepen ook op plekken in huis die hier niet voor bedoeld zijn.
Het verschil tussen onzindelijkheid en sproeien is de stand van waaruit wordt geplast. Over het algemeen kan gesteld worden dat de kat in hurkzit plast bij onzindelijkheid (dus direct op de ondergrond). Bij sproeien plast de kat vanuit een staande positie ergens tegenaan.
Voordat de conclusie getrokken kan worden dat het hier om probleemgedrag gaat is het belangrijk dat een medische oorzaak wordt uitgesloten. Ga dus altijd eerst naar de dierenarts om uit te laten sluiten of er geen sprake is van een lichamelijke aandoening. Een blaasontsteking, blaasgruis of een nierprobleem kan er namelijk ook voor zorgen dat een kat onzindelijk gedrag gaat vertonen, net als bijvoorbeeld diabetes.
Algemene tips bij onzindelijkheid:
- Zorg voor voldoende kattenbakken (een vuistregel is 1 bak per kat + 1)
- Haal de klepjes uit de kattenbakken (veel katten hebben hier een hekel aan)
- Houd de kattenbakken goed schoon ( bij goed klontvormende vulling elke dag de klontjes eruit halen en eens per week alle oude vulling verwijderen, de bak goed schoonmaken met heet water en schone nieuwe vulling er in doen)
- Gebruik ongeparfumeerde vulling van een zo fijn mogelijk type (bijvoorbeeld Biokat Micro of Tigerino Canada)
- Plaats de kattenbakken niet naast het water en voer
- Zorg dat de bakken altijd goed bereikbaar zijn voor de kat
- Plaats op elke verdieping van de woning minstens 1 kattenbak
- Zorg dat de kattenbak groot genoeg is (de ideale grootte is anderhalf keer de lengte van de kat). Een voorbeeld van een extra grote bak is de Jumbo XXL