Krabben

Door ergens aan te krabben vernieuwen katten niet alleen hun nagels maar geven ze ook geursignalen af. Onder meer onder hun voetzooltjes bevinden zich geurklieren die bedoeld zijn om mee te communiceren. Hierdoor weten andere katten dat hier een andere kat is geweest en dat is in het wild erg handig om te weten. Ook door kopjes te geven brengen katten hun geur over op mensen, voorwerpen en andere dieren.

krabbenpaal

Het is voor katten erg belangrijk dat ze altijd de gelegenheid hebben om ergens aan te krabben, dit is namelijk instinctief gedrag dat bij katten hoort. Je kunt het dus niet verbieden zonder de kat in zijn waarde als dier aan te tasten. Wat echter wel kan is het gedrag dusdanig sturen dat het dier leert dat er plekken zijn waar het wel en waar het niet toegestaan is.

Algemene tips bij krabben

  • Zorg voor meerdere krabgelegenheden op elke verdieping van de woning
  • De ideale krabpaal heeft een stevige basis waardoor deze niet om kan vallen en is minimaal 1 meter hoog (sommige katten willen zich namelijk graag uitrekken tijdens het krabben)
  • Er zijn ook katten die liever horizontaal krabben: hiervoor zijn speciale krabplankjes van karton te koop die op de vloer kunnen worden geplaatst. Kokosmatten kunnen hier ook voor gebruikt worden (veel katten krabben hier graag op)
  • Plaats de krabgelegenheden op de juiste locaties. Een krabpaal die in een hoek van de kamer staat waar de kat nauwelijks komt zal niet gebruikt worden. Goede locaties zijn: in de looproutes van de kat, naast ramen en deuren en vlakbij de slaapplaats van de kat
  • Straf de kat niet voor het krabben op ongewenste plekken. Krabben is bedoeld om het territorium veilig te houden en door te straffen voelt de kat zich onveiliger waardoor het krabben juist toe kan nemen
  • Laat de kat zien waar deze wel mag krabben door de kat hier bij te zetten. Beloon de kat wanneer deze op de goede plek krabt
  • Maak de krabpaal extra aantrekkelijk met geur door hier wat kattenkruid of valeriaan tegenaan te wrijven
  • Gebruik dubbelzijdig plakband of ‘Sticky Paws’ om de meubels tijdelijk onaantrekkelijk te maken om aan te krabben. Zorg in dat geval wel voor voldoende goede alternatieven in de buurt van de meubels waar aan gekrabd wordt.