Angst

Angstig gedrag bij katten kan vele oorzaken hebben.

Iets wat veel mensen zullen herkennen is het zichtbaar angstige gedrag wanneer een nieuwe kat voor het eerst in een vreemde omgeving komt.

Voor katten is een veilige omgeving essentieel om zich op hun gemak te kunnen voelen. Een nieuwe omgeving bevat nieuwe geuren, geluiden en plaatsen die ze allemaal nog moeten leren kennen. Dit is een overweldigende hoeveelheid informatie en ze hebben tijd nodig om alles te kunnen plaatsen.

Ondanks alle goede bedoelingen is het bij angstige katten niet handig om ze direct veel te gaan knuffelen. Lichamelijk contact kan in deze fase extra angstgevoelens oproepen terwijl we dat juist willen voorkomen. Geef de kat dus de ruimte en laat het dier op zijn gemak de nieuwe omgeving verkennen.

box

Enkele algemene tips om een angstige kat op zijn gemak te stellen

  • Geef de kat de gelegenheid om zichzelf te kunnen verstoppen in en onder allerlei voorwerpen. Verstopplekjes geven het dier een veilig gevoel, omdat ze van daaruit de ruimte kunnen overzien zonder zich bedreigd te voelen. Hiervoor kan van alles gebruikt worden: doosjes, mandjes, tunneltjes, etc. Sommige katten vinden het fijn als ze van bovenaf de situatie kunnen overzien, andere katten geven juist de voorkeur aan lage ‘holletjes’. Geef uw kat daarom beide mogelijkheden.
  • Met name in de ruimtes waar u veel aanwezig bent is het belangrijk dat de kat in uw buurt kan komen om u te observeren, zonder dat hij zich bespied voelt. Zorg dat hij u kan zien vanuit zijn verstopplekjes wanneer u in uw favoriete stoel of bank zit.
  • Kijk de kat niet rechtstreeks aan maar probeer hem te observeren vanuit uw ooghoeken. Knipper vaak zachtjes en duidelijk met uw ogen wanneer u rechtstreeks oogcontact hebt.
  • Jaag zeker niet achter hem aan om af te dwingen dat hij bij u in de buurt komt; dit werkt averechts.
  • Laat hem wennen aan uw stem door vaak zachtjes, op een rustige en vriendelijke toon tegen hem te praten wanneer u bij hem in de buurt bent.
  • Maak van etenstijd een gebeuren waar uw kat zich op verheugt: kondig aan dat u eten voor hem gaat neerzetten door dan enthousiast te gaan praten tegen de kat, te rammelen met het voerbakje en zijn naam te noemen.
  • Beloon uw kat wanneer hij u uit zichzelf benadert door direct iets lekkers te geven. Wanneer hij op een afstand blijft maar wel interesse toont kunt u iets lekkers naar hem toe gooien (naast de kat, niet er op).
  • Maak zo weinig mogelijk harde, onverwachte bewegingen en geluiden. Hier schrikken katten van.