Gedragsproblemen

Let op: Met ingang van 2020 ben ik zelf gestopt met het geven van individuele begeleiding bij gedragsproblemen. In plaats daarvan ben ik me gaan richten op preventie van gedragsproblemen bij katten. Ik geef lessen op locatie in de salon aan de Geerdinksweg in Hengelo(O), aanmeldingen verlopen via www.kattencursus.nl.

Wilt u gebruik maken van de diensten van een gediplomeerde kattengedragstherapeut en woont u in de omgeving van Twente? Dan kan ik u van harte de volgende collega’s aanbevelen:

Mary Quarles van Ufford van Katwaardig (Mary is aangesloten bij de SPPD en een consult bij haar wordt, conform uw polis, vergoed door Ohra, Petplan, Proteq en Inshared)

Sietske van Breugel van Catsmart  (Sietske is niet alleen een ervaren en gediplomeerd kattengedragstherapeute, maar ook werkzaam als paraveterinair bij dierenkliniek Elze. )

Emma Weelink van Cat Hair Day  (Emma is niet alleen een gediplomeerde kattengedragstherapeute maar ook gediplomeerde kattentrimster)

Omdat dit beroep niet beschermd is, is het belangrijk dat u zeker weet dat u hulp krijgt van een professioneel werkende kattengedragstherapeut. Er zijn namelijk grote verschillen in kennis en vaardigheden van mensen die hun diensten aanbieden.

Omdat ik niet iedereen persoonlijk ken verwijs ik u daarom naar de site van de SPPD, de brancheorganisatie van diergedragstherapeuten die controle uitoefent op de accreditatie van diergedragstherapeuten.
Klik hier voor een overzicht: http://www.sppd.nl/verzekeraars.html


Wanneer noemt men bepaald gedrag een gedragsprobleem?

Uitzonderingen daargelaten is het gedrag van dieren namelijk normaal, natuurlijk gedrag. In de vrije natuur heeft niemand er last van en heeft hun gedrag allerlei functies. Wij hebben onze dieren echter gedomesticeerd waardoor ze onder omstandigheden kunnen leven die soms ver van hun natuurlijke habitat af staan. 

Persoonlijk hanteer ik de stelling dat iets een gedragsprobleem is wanneer de eigenaar bepaald gedrag als problematisch ervaart. Wat voor de één een onoverkomelijk probleem is, kan voor een ander iets zijn om zijn of haar schouders over op te halen. Er is onderzocht welke gedragingen over het algemeen door de meeste mensen als problematisch worden ervaren.  De top 3 is:

  • Agressie tussen katten onderling
  • Agressie richting mensen
  • Onzindelijkheid en markeergedrag

agressie nieuwkomer

In het verleden was er veel minder bekend over kattengedrag dan tegenwoordig. Voor honden bestaat gedragstherapie al wat langer, maar voor katten was er tot een jaar of 15 geleden nog maar erg weinig bekend over gedragstherapie. Gelukkig is de kennis met betrekking tot de belevingswereld van katten inmiddels flink toegenomen en algemener geworden, waardoor steeds meer mensen zich zijn gaan realiseren dat er wel degelijk veel te doen valt aan gedragsproblemen bij katten.

Ik geef op deze site geen kant en klare adviezen om specifiek probleemgedrag op te lossen. Dit doe ik bewust niet omdat elke kat uniek is en de oorzaak van gedragsproblemen  meestal bestaat uit een combinatie van verschillende factoren. Wel probeer ik hier zoveel mogelijk inzicht te geven in de manieren waarop en de redenen waarom katten zich gedragen zoals ze doen.

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om probleemgedrag aan te pakken bij de kern en dus te beginnen met een onderzoek naar de oorzaak hiervan. Na gedegen onderzoek kan er maatwerk geleverd worden in de vorm van een advies dat specifiek is toegespitst op elk individueel dier. Op deze manier zal ook op de lange termijn verder probleemgedrag voorkomen kunnen worden.

Tot slot wil ik benadrukken dat een gedragstherapeut geen tovenaar is. Soms is het hoogst haalbare een acceptabele manier vinden om bepaald gedrag dusdanig te sturen dat de situatie weer hanteerbaar wordt. En niet alle gedragsproblemen zijn volledig op te lossen. Er zijn bijvoorbeeld katten die echt niet met andere katten kunnen samenleven zonder dat hen dit elke dag een enorme hoeveelheid stress bezorgt. Dan is het vinden van een nieuw tehuis waar geen andere katten aanwezig zijn soms de beste en eerlijkste oplossing voor het dier. Wanneer u kijkt op herplaatsingssites van rasverenigingen zult u zien dat dit ook vaak de oorzaak is waarom een bepaalde kat herplaatst dient te worden.