Dossier Kiska (geplaatst op 10-12-2014)

Kiska

Naam:                                                 Kiska

Geslacht:                                            Man

Geschatte geboortedatum:            20-09-2014

Achtergrond:                                 

Gevonden, nestje van 4, moeder was erbij maar kon niet direct gevangen worden, zij was te bang. De kittens zijn alvast samen naar het DOC gebracht. Na enkele dagen is de moeder gevangen en bij de kittens gezet. Helaas herkende zij ze al niet meer en stootte zij ze af. Hierop is besloten de kittens naar een pleeggezin over te brengen. Daar zijn ze in een grote bench op de bovenverdieping geplaatst. Niet in de huiskamer vanwege allergie van de pleegmoeder. Na enige tijd 2 aan 2 (Kiska en Vanya in de ene en Mia en Ilja in de andere) verdeeld over 2 benches vanwege verschil in benaderbaarheid en temperament – Mia en Ilja zijn makkelijker te hanteren dan Kiska en Vanya.

Op 16-11-2014 overgebracht naar ons (het tweede pleeggezin). Alle 4 de kittens zijn direct in 1 bench gezet. Na ze een week lang elke dag intensief vast te houden en te laten wennen aan oppakken en aaien zijn ze vanaf dat moment  overdag samen in de kittenkamer waar ze lekker rond kunnen rennen en veel met elkaar kunnen spelen.

Elke avond worden ze rond etenstijd opgehaald en beneden samen in de bench gezet. Van daaruit worden ze stuk voor stuk opgepakt en geaaid, waarna ze na een uur (per kitten) weer in de bench worden geplaatst. Op deze manier blijven ze gewend aan huiselijke geluiden, het langslopen van mensen en andere katten (de volwassen katten van dit pleeggezin), radio en tv, de stofzuiger, etc. Kortom: alle dagelijkse, huiselijke omstandigheden. Wanneer iedereen gaat slapen worden ze elke avond laat weer terug gebracht naar de kittenkamer.

Reactie op mensen:

De eerste dagen in het tweede pleeggezin was er sprake van paniek. Kiska was duidelijk niet gewend aan oppakken en probeerde dan te vluchten. Hij blies en krabde en probeerde uit alle macht weg te komen. Eenmaal op schoot bleef de paniek eerst lang aanhouden en werd er dusdanig tegengestribbeld dat hij zijn verzet pas na een half uur langzaam opgaf, inmiddels met een open bekje van de inspanning.  De zo ontstane rust kwam dus niet zozeer van ontspanning maar van uitputting. Om deze strijd enigszins te doorbreken is besloten om hem de eerste dagen in te bakeren wanneer hij op schoot werd genomen.  Dit ging goed en langzaam maar zeker kwam er meer interesse in de omgeving en meer rust in het lijfje.

Update 30-11-2014

Kiska heeft het omslagpunt bereikt: hij ontspant wanneer hij wordt vastgehouden en gaat dan spinnen! Hij durft nu languit op schoot te gaan liggen en vraagt zelf om knuffels door zijn hoofdje tegen je aan te duwen terwijl hij hard spint. Ook sabbelt hij dan soms aan een deken en kneedt met zijn voetjes.

Reactie op oppakken:

Inmiddels is Kiska zo ver dat hij opgepakt en gedragen kan worden. Hij stribbelt nog wel wat tegen maar eenmaal op de arm is hij goed te hanteren. Enkele minuten met hem op de arm loslopen gaat inmiddels prima. Wel blijft hij het moeilijk vinden om stil op schoot te zitten; dan blijft hij proberen om weg te komen. Wanneer je hem vast blijft houden miauwt hij vrij veel, alsof hij je vraagt of je hem alsjeblieft los wilt laten. Meestal wordt hij pas rustig wanneer je hem langere tijd vast hebt, maar dit lijkt in dit stadium nog steeds meer een teken van opgeven dan van ontspannen. Soms doezelt hij na een half uurtje op schoot wat weg met zijn oogjes dicht, en lijkt dan voorzichtig te genieten van zachtjes aaien. Tussendoor blijft hij echter schrikmomenten houden waarop hij zich ineens lijkt te realiseren dat hij op schoot zit en weg wil vluchten. Door hem dan toch vast te blijven houden wordt hij wel steeds rustiger. Pas na minimaal 45 minuten op schoot mag hij terug in de bench bij de anderen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat hij een ontspannen indruk maakt. Dit gaat elke dag een beetje beter.

Eenmaal terug in de bench is Kiska vervolgens direct heel ontspannen. Hij lijkt opgelucht dat hij weer bewegingsvrijheid heeft en gaat  dan meestal eerst een kwartiertje languit liggen om vervolgens wat brokjes te eten. Het mooie en bijzondere is dat hij op dit punt vervolgens ineens heel goed te aaien is. Dit doen we door de bench te openen en er voor te gaan zitten. We steken een arm naar binnen en aaien hem zachtjes. Doordat hij net zo lang op schoot heeft gezeten is hij gewend aan onze handen en rent hij niet meer weg wanneer we hem nu aan gaan raken.

Hij blijft op dit punt in de avond dus rustig zitten in de bench: eerst nog wat gespannen maar langzamerhand steeds meer ontspannen. Nu komt het mooiste moment van de dag: hij doet zijn oogjes dicht en vouwt zijn voetjes onder zijn lijfje, waarna hij langzaam maar zeker begint te genieten van het aaien. Inmiddels spint hij er soms bij en sinds enkele dagen duwt hij zelfs zijn kopje voorzichtig zijwaarts langs je hand om een kopje te geven. Op 27 november heeft hij zelfs voor het eerst zijn buikje laten zien, dat toen geaaid mocht worden terwijl hij genietend languit ging liggen. Een ontroerend moment.

Aaibaarheid:

Op dit moment zien we elke dag vooruitgang. We blijven dagelijks het avondritueel zoals hierboven beschreven volhouden en zien steeds meer dat Kiska geniet van het samenzijn en voorzichtige aanrakingen. Wanneer hij los in de kittenkamer loopt kiest hij nog steeds eieren voor zijn geld door wat afstand te houden, maar dit kan doorbroken worden door met hem te spelen.

Speelsheid:

Kiska is heel erg speels en geniet volop van het vangen van prooien (kattenspeelgoed) en de interactie met zijn broertje en zusjes. Doordat Mia de grootste clown van het stel is wordt hij vaak in haar enthousiasme meegetrokken in spel. Dan vergeet hij zijn angst voor mensen even en kan hij zo op gaan in zijn spel dat hij soms verschrikt opkijkt wanneer hij vlak naast je zit. Alsof hij zelf verbaasd is dat hij zo dichtbij heeft durven komen! Als je dan stil blijft zitten en rustig wat tegen hem kletst speelt hij gewoon weer verder met zijn speelgoed en de andere kittens.

Plaatsingsadvies:

Liefst samen met Vanya plaatsen bij volwassen mensen die geduld met hem hebben en hem de tijd willen geven om nog verder uit zijn schulp te kruipen.

Het is belangrijk dat hij de rest van zijn socialisatie goed doorkomt en een van de dingen die daar bij hoort is het respecteren van de grenzen van andere katten. Hij zit nu volop in deze fase en heeft het hiervoor nodig om met een ander kitten in dezelfde leeftijdsfase te stoeien en speels te vechten.

Wanneer het te hard of wild gaat geven ze dat in dit stadium van hun leven namelijk heel goed aan elkaar aan. De andere kat geeft dit dan aan door piepende geluiden te maken of zelfs weg te lopen. Deze fase is enorm belangrijk voor het vermogen van Kiska om ook op volwassen leeftijd goed met andere katten om te kunnen blijven gaan, doordat hij hun lichaamstaal dan kent en weet wat een andere kat bedoelt. Op dit moment doet hij het uitstekend met de andere kittens.

Niet plaatsen bij mensen die ‘schootkatten’ willen, maar juist bij eigenaren die het fijn vinden als de katten wat onafhankelijker zijn. De verwachting is dat Kiska op den duur zelf het gezelschap van mensen op zal zoeken door bij ze te gaan liggen wanneer hij ze eenmaal vertrouwt. Op schoot zit er waarschijnlijk niet direct in, maar lekker ontspannen naast je zeker wel.

Niet bij kleine kinderen plaatsen, want ‘er achteraan gaan vangen’ kan al zijn vertrouwen weer stuk maken.  Kiska is juist aan het leren dat hij uit zichzelf naar mensen toe kan komen en dat er dan niks engs gebeurt. Kinderen zullen te onvoorspelbaar voor hem zijn in dit stadium van zijn leven.

Wanneer Kiska in een huis komt waar al andere katten aanwezig zijn is het belangrijk om in de gaten te houden dat dit geen katten zijn die heel dominant zijn. Kiska kijkt nog veel af van andere katten en zal in zijn jeugdige onbevangenheid een volwassen kat die op zijn rust gesteld is kunnen gaan irriteren. De kans bestaat dat Kiska hierdoor geremd kan worden in zijn ontwikkeling omdat hij dan mogelijk als reactie terug in zijn schulp kan kruipen, wat niet de bedoeling is.

N.B. in het eerste pleeggezin waren ook 2 kleine hondjes aanwezig. Deze waren echter beneden en de kittens zaten boven in een bench. Daardoor is het onzeker of Kiska met honden overweg zal kunnen, want het is onbekend of deze hondjes daar wel eens rond hebben gelopen bij de katten.

Updates:

03-12-2014

Kiska blijkt de beste jager van allemaal te zijn! Tijdens het spelen met de speelhengel is hij diegene die het hardst achter de ‘prooi’ aan jaagt. Wanneer hij het bosje veren aan het uiteinde in zijn bek heeft laat hij niet snel los en begin hij te grommen. Vervolgens rent hij er mee naar een veilig hoekje en probeert zijn prooi te doden. De andere katten mogen dan even niet bij hem in de buurt komen. Het zou voor hem dus super zijn als hij in de toekomst naar buiten mag en wellicht een muisje mag vangen!

09-12-2014

Morgen gaat Kiska samen met Vanya naar zijn nieuwe huis. Ze komen bij hele lieve mensen terecht die katten kennen en ze alle tijd willen geven om verder uit hun schulp te kruipen.