‘Van losse cursussen over katten tot een complete opleiding tot kattentrimmer’

Bij ons staan katvriendelijkheid en professionaliteit hoog in het vaandel. De praktijkgerichte cursussen worden dan ook gegeven door ervaren dierprofessionals met een passie voor mensen en dieren.

Naast losse cursussen wordt er ook een volledige opleiding tot ethisch kattentrimmer aangeboden. Op dit moment is dit de enige opleiding in Nederland die zich hier volledig in heeft gespecialiseerd: de docenten zijn niet alleen gediplomeerde kattengedragstherapeuten maar zijn ook Fear Free gecertificeerd.

Katten zijn geen kleine honden; hun huid is dunner, hun lichaamstaal anders en hun beweeglijkheid en springkracht zorgt ervoor dat ze op de trimtafel op een hele specifieke manier moeten worden behandeld. Zelfs een eenmalige negatieve ervaring tijdens een trimbehandeling kan er voor zorgen dat de vacht vanaf dat moment niet meer op een rustige, pijnloze manier verzorgd kan worden. Helaas wordt er dan nog veel te vaak uitgeweken naar allerlei dwangtechnieken teneinde de kat ‘mooi getrimd’ af te leveren. Dit is dan ook niet de manier waarop wij werken. Wij gebruiken bijvoorbeeld geen waskooi of waszak, geen scruff-technieken en we halen geen coatkings door een vervilte vacht.

Voor onze opleiding is het verplicht om eerst de 3 basiscursussen (‘Lichaamstaal’, ‘Natuurlijk gedrag’ en ‘Rassenkennis’) met goed gevolg af te leggen voordat er verder kan worden gegaan met het praktijkgedeelte waarin verschillende hanteertechnieken en het gebruik van speciaal op katten afgestemde trimmaterialen worden uitgelegd.

Aangepaste lesprogramma’s zijn in overleg mogelijk voor paraveterinairs en kattengedragstherapeuten (alleen Tinley afgestudeerden).

Nieuwsgierig geworden naar deze opleiding? Of naar een van de 1-daagse cursussen die door ons worden aangeboden? Ga dan naar www.kattencursus.nl en geef je interesse en de data waarop je kunt aan, via het formulier bij de desbetreffende cursus. Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn voor de datum van jouw voorkeur nemen we contact met je op voor de details. Let op: je inschrijving is pas definitief wanneer je vervolgens het cursusgeld hebt overgemaakt (uiterlijk 2 weken voor aanvang van de cursus).

Landelijke kattendag 2024:

Op 23 april 2024 mag ik de landelijke kattendag voor de Dierenbescherming bij Edupet in Veenendaal verzorgen. Deze dag staat in het teken van samenwerken; met en van elkaar leren. Het thema voor dit jaar is ‘Emotioneel welzijn in dierenopvangcentra’ waarbij we de ‘5 domeinen van Mellor’ als uitgangspunt nemen. ’s Ochtends geef ik een lezing over dit onderwerp waarna we ’s middags samen ingebrachte casussen gaan bespreken.

Deelname aan deze dag is GRATIS voor alle medewerkers en vrijwilligers van de Dierenbescherming, ik hoop je daar te zien!