Kittens: tips voor de eerste periode.

Bent u van plan om een kitten aan te schaffen en wilt u goed voorbereid zijn? Dan kunt u op de volgende dingen letten: 

Start bij het bepalen van de leeftijd van de kittens:

Wettelijk mogen kittens in Nederland al op een leeftijd van 7 weken bij de moederkat worden weggehaald. Dit is echter veel te vroeg, omdat de kleintjes nog allerlei ontwikkelingsfases moeten doorlopen die hen helpen om later een sociale kat te worden zonder gedragsproblemen. Er zijn echter situaties denkbaar waarin het niet anders kan dan ze toch al op zo’n jonge leeftijd op te halen. Denk bijvoorbeeld aan kittens die in een aparte ruimte opgroeien, of waarvan de moeder is overleden. In die gevallen wordt het maatwerk en zijn er een aantal manieren om te bepalen wat het beste voor hen is in elke specifieke situatie. Omdat het internet vol staat met zowel goede als slechte adviezen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer en heb ik deze blog geschreven. Wanneer u goed geïnformeerd bent kunt u zelf beslissen wat het beste is voor de kittens in verschillende situaties.

Stap 1: Is zeker weten hoe oud de kittens precies zijn. Een goede fokker vertelt u dat precies, maar u kunt het ook zelf controleren door te weten hoe een kitten er op een bepaalde leeftijd uit ziet. Foto’s met uitleg vindt u op de site www.kittenleeftijd.nl. Hier kunt u zien hoe kittens zich ontwikkelen van de 1e tot en met de 10e levensweek.

Stap 2: Ga nu naar het ‘Kittenkompas’ van Tinley. Hierin staan verschillende situaties beschreven waarin kittens op kunnen groeien. Zoek de situatie die het beste bij de uwe past en lees wat daar bij staat. Hier vindt u het kittenkompas.

Stap 3: Probeer een kitten dat te vroeg weg gaat bij de moederpoes altijd samen met een ander kitten van dezelfde leeftijd te plaatsen (het liefst een nestgenoot). De reden hiervoor is dat zij dan samen toch de belangrijkste ontwikkelingsfases kunnen blijven doorlopen. Een kitten dat alleen wordt geplaatst op een leeftijd van 7 weken raakt in de meeste gevallen op latere leeftijd sociaal gehandicapt. Dit betekent dat zij de lichaamstaal van andere katten dan niet goed begrijpen, waardoor ze eenmaal volwassen nog maar zelden goed met andere katten kunnen samenleven.

Stap 4: Weet hoe hun ontwikkeling verloopt tijdens de cruciale eerste 4 levensmaanden. Hier vindt u een overzicht van de gedragsmatige ontwikkeling van kittens van week tot week. Deze informatiesheet is op mijn site te vinden onder het kopje ‘downloads’, onder aan de startpagina.

Stap 5: Zorg dat u de juiste up-to-date informatie heeft over de ideale opvoeding van kittens. Er zijn ontzettend veel boeken over katten te koop maar als u een kitten aanschaft heeft u er in principe maar 1 nodig en dat is deze: ‘Kattig of poeslief’, geschreven door collega kattengedragstherapeut Liesbeth Puts. Het boekje kost nog geen € 15,00 bij Bol.com en u en uw kitten zullen hier gegarandeerd de rest van uw leven plezier van hebben. Liesbeth heeft ook een eigen site met onder meer haar blogs, waar een schat aan extra informatie over katten op staat.

Stap 6: Tot slot bestaan er ook zogenaamde ‘kittenclasses’. Dit is de kattenvariant van puppycursussen bij honden. Doordat de socialisatiefase bij kittens stukken korter is dan bij honden is het risico op eventuele besmettingen van ziektes echter groter bij een kittenclass dan bij een puppycursus. Veel kittens hebben in de socialisatiefase namelijk nog niet alle basis entingen gehad. Dan is het handig om te weten dat er online ook een Nederlandstalige kittenclass bestaat die u kunt bekijken op Youtube. Deze kunt u hier vinden.

Hopelijk heb ik u met deze blog een eind op weg kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes.