Is het nodig om een kat te wassen? En hoe zit dat met het knippen van de nagels?

Wassen:

Of het raadzaam is een kat al dan niet te wassen is afhankelijk van veel factoren. De lengte en dikte van de vacht, het ras, de conditie van de huid, socialisatie en de leeftijd en gezondheid van het dier spelen allemaal een rol. Er zijn katten die nooit gewassen hoeven te worden, maar wanneer een vacht heel sterk vervuild is kan een bad soms raadzaam zijn.

Het wassen en drogen is een vrij tijdrovend proces dat voor sommige katten heel stressvol kan zijn. Na het wassen met een speciale kattenshampoo wordt de vacht immers helemaal droog geföhnd en tegelijkertijd gekamd, ook op de buik. Dit is belangrijk want wanneer de vacht ook maar enigszins vochtig blijft is de kans op klitten op die plaatsen erg groot.

Een kat die van jongs af aan gewend is om af en toe gewassen te worden en dit goed tolereert zal een bad als stukken minder spannend ervaren dan een kat die dit niet gewend is. Het welzijn van de kat, zowel lichamelijk als mentaal, staat bij mij altijd voorop. In bad gaan mag natuurlijk nooit een traumatiserende gebeurtenis zijn voor een dier. Daarom is een was- en droogbehandeling bij mij niet standaard inbegrepen bij een trimsessie. Ook gebruik ik uit principe geen waskooi. We overleggen dus altijd eerst of wassen inderdaad nodig is en wat er haalbaar is voor het dier. Een hele dikke vacht kan ook ‘dicht slaan’ tijdens het wassen. Dan is het belangrijk dat de vacht eerst volledig is doorgekamd, voordat het dier in bad mag.

Bij katten waar van tevoren al bekend is dat ze volledig in paniek raken wanneer ze in bad moeten kunnen we samen kijken naar alternatieven. Er bestaan bijvoorbeeld producten die de vacht reinigen zonder hierbij water te hoeven gebruiken. Ook kan er in sommige gevallen een trainingsplan worden opgesteld waarbij de kat stap voor stap langzaam leert wennen aan het gevoel van water op de huid en het geluid van de föhn.

Nagels knippen:

Bij gezonde katten hoeven de nagels niet geknipt te worden. Er zijn echter veel redenen waarom dit toch gebeurt, bijvoorbeeld als eigenaren merken dat de nageltjes blijven haken in hun kleding of vloerbedekking. Ook zullen de meeste trimmers de nagels van katten knippen voordat de trimbehandeling start. De reden hier voor is eenvoudig: door de scherpe puntjes van de nagels te knippen loopt de trimmer minder risico op (ernstige) verwondingen. Bij oudere katten kan het echter voor komen dat de nagelhoesjes niet goed meer verwijderd kunnen worden door het dier zelf. Dan ontstaat er een verdikte nagel die vervolgens kan ingroeien in het voetbed. Wanneer dit dreigt te gebeuren is er een medische noodzaak en moeten deze nagels uiteraard wel geknipt worden.

De voetzolen van katten zijn enorm gevoelig voor aanraking en tijdens het knippen van de nagels moet hier druk op uitgeoefend worden om ze goed zichtbaar te maken. Katten die dit niet gewend zijn kunnen enorm angstig (en van daaruit soms agressief) reageren wanneer de nagels onder dwang toch worden geknipt. Katten slaan negatieve ervaringen direct op en zullen de daarop volgende keer alleen maar meer panikeren. Ik werk volgens de ‘Fear Free’ methode en daar hoort het toepassen van dwang absoluut niet bij. Daarom wordt het knippen van de nagels bij mij niet standaard aangeboden. Wilt u uw kat op een diervriendelijke manier laten wennen aan het thuis knippen van de nagels, dan kan ik u hier desgevraagd een trainingsplan voor mee geven.