Dossier Vanya (geplaatst op 10-12-2014)

Vanya jpg

Naam:                                                Vanya

Geslacht:                                           Man

Geschatte geboortedatum:           20-09-2014

Achtergrond:                                   

Gevonden, nestje van 4, moeder was erbij maar kon niet direct gevangen worden, zij was te bang. De kittens zijn alvast samen naar het DOC gebracht. Na enkele dagen is de moeder gevangen en bij de kittens gezet. Helaas herkende zij ze al niet meer en stootte zij ze af. Hierop is besloten de kittens naar een pleeggezin over te brengen. Daar zijn ze in een grote bench op de bovenverdieping geplaatst. Niet in de huiskamer vanwege allergie van de pleegmoeder. Na enige tijd 2 aan 2 (Kiska en Vanya in de ene en Mia en Ilja in de andere) verdeeld over 2 benches vanwege verschil in benaderbaarheid en temperament – Mia en Ilja zijn makkelijker te hanteren dan Kiska en Vanya.

Op 16-11-2014 overgebracht ons ( het tweede pleeggezin). Alle 4 de kittens zijn direct in 1 bench gezet. Na ze een week lang elke dag intensief vast te houden en te laten wennen aan oppakken en aaien zijn ze vanaf dat moment  overdag samen in de kittenkamer waar ze lekker rond kunnen rennen en veel met elkaar kunnen spelen.

Elke avond worden ze rond etenstijd opgehaald en beneden samen in de bench gezet. Van daaruit worden ze stuk voor stuk opgepakt en geaaid, waarna ze na een uur (per kitten) weer in de bench worden geplaatst. Op deze manier blijven ze gewend aan huiselijke geluiden, het langslopen van mensen en andere katten (de volwassen katten van dit pleeggezin), radio en tv, de stofzuiger, etc. Kortom: alle dagelijkse, huiselijke omstandigheden. Wanneer iedereen gaat slapen worden ze elke avond laat weer terug gebracht naar de kittenkamer.

Reactie op mensen:

De eerste dagen in het tweede pleeggezin was er sprake van paniek. Vanya was duidelijk niet gewend aan oppakken en probeerde dan te vluchten. Hij blies en krabde en als enige uit het nest beet hij ook in een poging uit alle macht weg te komen. Eenmaal op schoot bleef de paniek eerst lang aanhouden. Er werd dusdanig tegengestribbeld dat hij zijn verzet pas na een half uur langzaam opgaf. De zo ontstane rust kwam dus niet zozeer van ontspanning maar van uitputting. Om deze strijd enigszins te doorbreken is besloten om hem de eerste dagen in te bakeren wanneer hij op schoot werd genomen.  Dit ging goed en langzaam maar zeker kwam er meer interesse in de omgeving en meer rust in het lijfje.

Reactie op oppakken:

Inmiddels is Vanya zo ver dat hij opgepakt en gedragen kan worden. Hij stribbelt nog wel wat tegen maar eenmaal op de arm is hij goed te hanteren. Enkele minuten met hem op de arm loslopen gaat inmiddels prima. Wel blijft hij het moeilijk vinden om stil op schoot te zitten; dan blijft hij proberen om weg te komen. Wanneer je hem vast blijft houden miauwt hij vrij veel, alsof hij je vraagt of je hem alsjeblieft los wilt laten. Meestal wordt hij pas rustig wanneer je hem langere tijd vast hebt, maar dit lijkt in dit stadium nog steeds meer een teken van opgeven dan van ontspannen. Soms doezelt hij na een half uurtje op schoot wat weg met zijn oogjes dicht, en lijkt dan voorzichtig te genieten van zachtjes aaien. Tussendoor blijft hij echter schrikmomenten houden waarop hij zich ineens lijkt te realiseren dat hij op schoot zit en weg wil vluchten. Door hem dan toch vast te blijven houden wordt hij wel steeds rustiger. Pas na minimaal 45 minuten op schoot mag hij terug in de bench bij de anderen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat hij een ontspannen indruk maakt. Dit gaat elke dag een beetje beter, hij bijt niet meer wanneer hij wordt opgepakt.

Eenmaal terug in de bench is Vanya vervolgens direct heel ontspannen. Hij lijkt opgelucht dat hij weer bewegingsvrijheid heeft en gaat  dan meestal eerst een kwartiertje languit liggen om vervolgens wat brokjes te eten. Het mooie en bijzondere is dat hij op dit punt vervolgens vaak heel goed te aaien is. Dit doen we door de bench te openen en er voor te gaan zitten. We steken een arm naar binnen en aaien hem zachtjes. Doordat hij zojuist zo lang op schoot heeft gezeten is hij gewend aan onze handen en rent hij niet meer weg wanneer we hem nu aan gaan raken.

Aaibaarheid:

Op dit moment zien we elke dag vooruitgang. We blijven dagelijks het avondritueel zoals hierboven beschreven volhouden en zien steeds meer dat Vanya geniet van het samenzijn en voorzichtige aanrakingen. Wanneer hij los in de kittenkamer loopt kiest hij nog steeds eieren voor zijn geld door wat afstand te houden, maar dit kan doorbroken worden door met hem te spelen. Vanya is wat moeilijker te aaien dan Kiska omdat hij meer de neiging heeft om zich te verstoppen. Maar als hij in een holletje zit (bv. bench of krabpaal) staat hij het inmiddels wel toe. Vanya is van alle 4 het langst angstig voor mensen. Hij zal als het even kan een stukje bij je vandaan blijven zitten om je te kunnen bekijken zonder zelf aangeraakt te worden. Om zijn vertrouwen te winnen moet hij hier nog lang in begeleid worden.

Speelsheid:

Vanya is speels, zoals dat hoort bij een kitten van deze leeftijd, maar wacht vaak af tot hij de anderen eerst heeft zien spelen. Hij geniet erg van de interactie met zijn broertje en zusjes en ligt graag tegen hen aan te slapen. Hij wordt vaak enthousiast als hij de anderen ziet spelen, maar laat zich ook soms speeltjes afpakken. Als het hem te druk of wild wordt, gaat hij vaak een stukje verderop zitten kijken. Vanya is de meest beschouwende van het stel. Hij observeert net zo graag als dat hij zelf ergens aan mee doet. Speelhengels vindt hij superleuk. Als deze worden gepakt vergeet hij zijn angst voor mensen even en kan hij zo op gaan in zijn spel dat hij soms verschrikt opkijkt wanneer hij ineens vlak naast je zit. Alsof hij zelf verbaasd is dat hij zo dichtbij heeft durven komen! Als je dan stil blijft zitten en rustig wat tegen hem kletst speelt hij gewoon weer verder met zijn speelgoed en de andere kittens.

 Plaatsingsadvies:

Samen met Kiska plaatsen bij volwassen mensen die geduld met hem hebben en hem de tijd willen geven om nog verder uit zijn schulp te kruipen.

Het is belangrijk dat hij de rest van zijn socialisatie goed doorkomt en een van de dingen die daar bij hoort is het respecteren van de grenzen van andere katten. Hij zit nu volop in deze fase en heeft het hiervoor nodig om met een ander kitten in dezelfde leeftijdsfase te stoeien en speels te vechten.

Wanneer het te hard of wild gaat geven ze dat in dit stadium van hun leven namelijk heel goed aan elkaar aan. De andere kat geeft dit dan aan door piepende geluiden te maken of zelfs weg te lopen. Deze fase is enorm belangrijk voor het vermogen van Vanya om ook op volwassen leeftijd goed met andere katten om te kunnen blijven gaan, doordat hij hun lichaamstaal dan kent en weet wat een andere kat bedoelt. Op dit moment doet hij het uitstekend met de andere kittens.

Niet plaatsen bij mensen die ‘schootkatten’ willen, maar juist bij eigenaren die het fijn vinden als de katten wat onafhankelijker zijn. De verwachting is dat Vanya op den duur zelf het gezelschap van mensen op zal zoeken door bij ze te gaan liggen wanneer hij ze eenmaal vertrouwt. Op schoot zit er waarschijnlijk niet direct in, maar lekker ontspannen naast je wel. Uit de ‘Meet Your Match’ test zal waarschijnlijk de kleur ‘Paars’ komen.

Niet bij kleine kinderen plaatsen, want ‘er achteraan gaan vangen’ kan al zijn vertrouwen weer stuk maken.  Vanya is juist aan het leren dat hij uit zichzelf naar mensen toe kan komen en dat er dan niks engs gebeurt. Kinderen zullen veel te onvoorspelbaar en druk voor hem zijn.

Wanneer Vanya in een huis komt waar al andere katten aanwezig zijn is het belangrijk om in de gaten te houden dat dit rustige, vriendelijke katten zijn die hem niet op gaan jagen. Vanya kijkt nog veel af van andere katten en een kalme, onverstoorbare, stabiele kat kan een hele goede invloed op hem hebben.

N.B. in het eerste pleeggezin waren ook 2 kleine hondjes aanwezig. Deze waren echter beneden en de kittens zaten boven in een bench. Daardoor is het onzeker of Vanya met honden overweg zal kunnen, want het is onbekend of deze hondjes daar wel eens rond hebben gelopen bij de katten.

Updates

01-12-2014

En als laatste heeft Vanya nu ook het omslagpunt bereikt: hij ontspant wanneer hij wordt vastgehouden en gaat dan spinnen! Hij durft nog niet op zijn zij languit te gaan liggen maar blijft op schoot rechtop zitten of liggend op zijn buikje met zijn voetjes onder zich gevouwen. We zijn blij!

09-12-2014

Morgen gaat Vanya samen met Kiska naar zijn nieuwe huis. Ze komen bij hele lieve mensen terecht die katten kennen en ze alle tijd willen geven om verder uit hun schulp te kruipen.