Dossier Mia (geplaatst op 15-12-2014)

2014-11-21 11.58.05

Naam:                                                Mia

Geslacht:                                           Vrouw

Geschatte geboortedatum:           20-09-2014

Achtergrond:

Gevonden, nestje van 4, moeder was erbij maar kon niet direct gevangen worden, zij was te bang. De kittens zijn alvast samen naar het DOC gebracht. Na enkele dagen is de moeder gevangen en bij de kittens gezet. Helaas herkende zij ze al niet meer en stootte zij ze af. Hierop is besloten de kittens naar een pleeggezin over te brengen. Daar zijn ze in een grote bench op de bovenverdieping geplaatst. Niet in de huiskamer vanwege allergie van de pleegmoeder. Na enige tijd 2 aan 2 (Kiska en Vanya in de ene en Mia en Ilja in de andere) verdeeld over 2 benches vanwege verschil in benaderbaarheid en temperament – Mia en Ilja zijn makkelijker te hanteren dan Kiska en Vanya.

Op 16-11-2014 overgebracht ons (het tweede pleeggezin). Alle 4 de kittens zijn direct in 1 bench gezet. Na ze een week lang elke dag intensief vast te houden en te laten wennen aan oppakken en aaien zijn ze vanaf dat moment overdag samen in de kittenkamer waar ze lekker rond kunnen rennen en veel met elkaar kunnen spelen.

Elke avond worden ze rond etenstijd opgehaald en beneden samen in de bench gezet. Van daaruit worden ze stuk voor stuk opgepakt en geaaid, waarna ze na een uur (per kitten) weer in de bench worden geplaatst. Op deze manier blijven ze gewend aan huiselijke geluiden, het langslopen van mensen en andere katten (de volwassen katten van dit pleeggezin), radio en tv, de stofzuiger, etc. Kortom: alle dagelijkse, huiselijke omstandigheden. Wanneer iedereen gaat slapen worden ze elke avond laat weer terug gebracht naar de kittenkamer.

Reactie op mensen:

Mia viel vanaf de eerste dag op. Niet alleen omdat ze de enige zwart-witte kat is van dit nestje, maar vooral vanwege haar speelse, ontspannen gedrag. Terwijl de andere katten nog angstig in een hoekje zaten keek Mia op de tweede dag al nieuwsgierig om zich heen om te kijken waar ze nu was beland.

Van alle katjes was Mia meteen het makkelijkst te hanteren: ze liet zich goed oppakken en was het snelst ontspannen. Ze is enorm nieuwsgierig, zoekt veel contact, speelt het uitbundigst en spint het hardst. Mia vindt alles leuk. De wereld is voor haar een grote speeltuin waarin alle mensen aardig zijn en iedereen met haar wil knuffelen en ravotten.

Ze is ook heel intelligent en is altijd de eerste die de oplossing vindt voor lastige situatie. Deuren die open gaan zijn een mogelijkheid om de grote wereld in te gaan, en Mia was de eerste die door had dat ze daar dus heel snel doorheen moet crossen wanneer iemand een deur open zet. Als je een speeltje pakt en die op een hoger gelegen plekje legt is Mia de eerste die door heeft dat je om kunt lopen. Terwijl de rest nog vanaf de vloer probeert om zonder succes naar het speeltje toe te springen, is Mia diegene die al heeft uitgevogeld dat ze via een naastgelegen tafeltje omhoog kan klimmen naar dat hogere plekje om bij het speeltje te komen.

Reactie op oppakken:

Mia vindt het prima om opgepakt te worden en begint direct te spinnen als je haar vast houdt. Als ze wakker is denkt ze dat alles een spelletje is en gaat ze direct met je handen spelen en klimt ze vrolijk over je hele lijf. Dit moet nog verder afgeremd worden want ze vindt alles zo leuk dat ze net zo vrolijk via je benen omhoog klimt om ergens bij te komen waar ze graag naar toe wil. Ze ziet je lichaam dan als een handige springplank om precies op dat ene hooggelegen plekje te komen waar ze zelf nog niet bij kan. Superschattig, maar ook superpijnlijk wanneer ze ouder wordt en haar nagels nog steeds vrolijk in je zet om omhoog te kunnen klauteren.

Wanneer ze moe is gaat ze graag bij je liggen en valt ze spinnend in slaap terwijl ze met haar voetjes trappelt. Soms sabbelt ze er dan ook nog bij aan je trui (zeker als deze warm en wollig is).

Aaibaarheid en speelsheid:

Mia vindt alles fijn. Aaien, spelen met de andere kittens, spelen met het kattenspeelgoed, rond rennen en over elkaar heen buitelen en samen slapen. Alles is mooi in haar beleving, zolang ze maar samen is. Want er is 1 ding waar Mia niet tegen kan en dat is alleen zijn. Als we de kittens van de ene naar de andere kamer brengen en ze is maar een paar minuutjes alleen, dan begint ze al steevast heel erg hard te miauwen. Dat doet ze net zo lang totdat er weer iemand bij haar is. Dat mag een mens zijn, of een van de andere katten. Mens of kat, gezelschap is gezelschap, lijkt Mia te denken. En gezelligheid in de vorm van samenzijn is voor haar essentieel.

Plaatsingsadvies:

Mia kan in principe met alle katten overweg, zolang ze maar samen is en niet ergens alleen hoeft te wonen. Plaatsing als enige kat is dus echt geen optie want daar gaat ze op termijn heel verdrietig van worden. Ze wil graag een andere kat om zich heen waar ze de hele dag mee kan stoeien en rondrennen. Samen de wereld ontdekken en dan tussendoor tegen elkaar aan in slaap vallen, wanneer ze moe is van al het spelen. Dat is hoe de wereld voor Mia het mooist is.

Ook al kan ze met iedereen even goed overweg, we denken dat ze het gelukkigst is als ze samen met Ilja wordt geplaatst. Ilja is namelijk haar side-kick. Haar wingman. Want Ilja weet dat Mia altijd de leukste dingen bedenkt en loopt dus de hele tijd achter haar aan om ook mee te doen. Als Mia het goed vindt, vindt Ilja het ook goed.

Omdat Mia zo enorm veel energie heeft is het voor haar belangrijk dat ze in een omgeving terecht komt die haar blijft stimuleren. Dit kan heel goed door haar in de toekomst ook naar buiten te laten gaan. Als ze ergens komt te wonen waar ze niet naar buiten kan zal er op termijn elke dag interactief met haar gespeeld moeten worden om te voorkomen dat ze zich op volwassen leeftijd gaat vervelen.