Dossier Ilja (geplaatst op 15-12-2014)

Ilja jpg

Naam:                                                 Ilja

Geslacht:                                           Vrouw

Geschatte geboortedatum:       20-09-2014

Achtergrond:                              

Gevonden, nestje van 4, moeder was erbij maar kon niet direct gevangen worden, zij was te bang. De kittens zijn alvast samen naar het DOC gebracht. Na enkele dagen is de moeder gevangen en bij de kittens gezet. Helaas herkende zij ze al niet meer en stootte zij ze af. Hierop is besloten de kittens naar een pleeggezin over te brengen. Daar zijn ze in een grote bench op de bovenverdieping geplaatst. Niet in de huiskamer vanwege allergie van de pleegmoeder. Na enige tijd 2 aan 2 (Kiska en Vanya in de ene en Mia en Ilja in de andere) verdeeld over 2 benches vanwege verschil in benaderbaarheid en temperament – Mia en Ilja zijn makkelijker te hanteren dan Kiska en Vanya.

Op 16-11-2014 overgebracht ons (het tweede pleeggezin). Alle 4 de kittens zijn direct in 1 bench gezet. Na ze een week lang elke dag intensief vast te houden en te laten wennen aan oppakken en aaien zijn ze vanaf dat moment  overdag samen in de kittenkamer waar ze lekker rond kunnen rennen en veel met elkaar kunnen spelen.

Elke avond worden ze rond etenstijd opgehaald en beneden samen in de bench gezet. Van daaruit worden ze stuk voor stuk opgepakt en geaaid, waarna ze na een uur (per kitten) weer in de bench worden geplaatst. Op deze manier blijven ze gewend aan huiselijke geluiden, het langslopen van mensen en andere katten (de volwassen katten van dit pleeggezin), radio en tv, de stofzuiger, etc. Kortom: alle dagelijkse, huiselijke omstandigheden. Wanneer iedereen gaat slapen worden ze elke avond laat weer terug gebracht naar de kittenkamer.

Reactie op mensen:

Behalve Mia lopen alle katjes nog weg als je ze probeert te pakken. Dat doet Ilja dus ook. Maar het leuke aan haar is dat ze wel degelijk vlot uit zichzelf bij je komt als je eerst even rustig op de vloer gaat zitten. Misschien kijkt ze het van Mia af, onze kleine clown die direct al miauwend bovenop je klimt als je bij ze bent, maar feit blijft dat Ilja even later ook uit zichzelf naar je toe komt. Ook kletst ze tegen je en geeft ze aan dat ze graag wil spelen.

Reactie op oppakken:

Ilja vindt het nog een beetje spannend om opgepakt te worden, maar als je niet achter haar aan gaat vangen kun je haar zo oppakken wanneer je dit rustig doet. Eenmaal in je handen en tegen je aan ontspant ze en geniet daarna heel erg van de aanraking. Ze gaat dan heel hard spinnen en nestelt zich al snel tegen je aan.

Aaibaarheid en speelsheid:

Ilja vindt het heerlijk om geaaid te worden als ze eenmaal op schoot zit en gaat er dan meestal ook eens lekker voor liggen. Of hangen, want dat doet ze ook. Ze is wat rustiger dan Mia en dat merk je ook op schoot. Ze rekt zich lekker uit en gaat vaak languit liggen zodat je haar hele lijfje kunt aaien. Wanneer ze iets interessants om zich heen ziet probeert ze dat meestal met haar oogjes te volgen zonder van houding te veranderen. Dit levert soms hele grappige taferelen op, want Ilja kan echt ondersteboven gaan liggen rond kijken zonder van je schoot te willen. Kijken kan immers ook vanuit een liggende positie.

Op schoot spint ze heel hard en ze doet dan praktisch geen moeite om weg te komen. Want lekker languit liggen en geaaid worden, dat vindt ze heerlijk. Het hoeft allemaal niet zo hard en wild en snel voor haar. Maar als er om haar heen gespeeld wordt doet ze heel graag mee en knuffelen en stoeien met de rest van de groep vindt ze ook hartstikke fijn.

Ilja komt soms een beetje klungelig over. Ze is iets minder snel bij het spelen, dus vaak heeft een ander kitten het speeltje dat zij juist wilde pakken weer net voor haar neus weggegrist.  Dat vindt ze niet erg, want er is genoeg ander speelgoed. Dus rent ze daar op af. Om vervolgens te struikelen over een derde speeltje dat ze zo snel niet gezien had. Maar die is ook leuk, dus gaat ze daar lekker mee liggen rollebollen. Soms glijdt ze ook ergens van af omdat ze per ongeluk mis stapte, of omdat ze afgeleid was door iets leuks dat ze even verderop zag.

 Plaatsingsadvies:

 Ilja kan goed met alle katten overweg, maar trekt zich vooral heel erg op aan Mia. Daarom zouden we haar graag samen met haar zusje plaatsen. Ze is echt de rechterhand van Mia en hen uit elkaar halen zou ervoor kunnen zorgen dat Ilja wat terug in haar schulp gaat kruipen wat zonde zou zijn. Ilja kan eventueel ook heel goed bij een andere rustige kat geplaatst worden, omdat ze van zichzelf ook behoorlijk rustig is. Nu als kitten is ze natuurlijk heel speels, maar we verwachten niet dat ze later ooit een grote druktemaker zal worden, daar is ze te relaxed voor.