De ene dierenwinkel is de andere niet

Dierenwinkels en diergedragstherapeuten lijken op het eerste gezicht een logische combinatie. Toch is dat in mijn beleving vaak niet zo.

Waar commerciële belangen samen komen met dierenwelzijn slaat de balans in de praktijk toch vaak door naar het commerciële aspect. Dit is iets waar ik grote moeite mee heb, omdat ik vind dat winst maken nooit ten koste mag gaan van het welzijn van dieren.

Mensen die mij goed kennen weten dat ik in de loop der jaren regelmatig commercieel lucratieve aanbiedingen heb afgeslagen om principiële redenen. Natuurlijk moet er brood op de plank komen, maar in ons huishouden is het voldoende om precies genoeg geld te verdienen om elke maand rond te kunnen komen en genoeg te kunnen sparen om onverwachtse uitgaven te kunnen bekostigen.

Essentieel voor mij is het feit dat ik elke avond in de spiegel kan kijken in de wetenschap ik dat nergens compromissen heb gesloten ten koste van dieren, ten gunste van geld. Dit klinkt idealistisch, zeker in deze tijd, maar ik weet ook dat ik echt niet de enige ben die hier op deze manier in staat. Wij zijn met meer, alleen zijn we stukken minder zichtbaar in de media en op sociale platformen, omdat veel belangeloos werk dat we doen op de achtergrond plaats vindt.

Toen ik benaderd werd door een dierenwinkel om mee te werken aan een feestelijke week vol activiteiten stond ik daar dan ook enigszins sceptisch tegenover. Het feit dat ik hen was aanbevolen door de dierenkliniek waar ik mijn maandelijkse gedragsspreekuur houd gaf mij echter een duwtje in de rug om op zijn minst het gesprek aan te gaan om er achter te komen wat er precies van me verwacht werd tijdens de feestweek.

Gisteren was het zover en ging ik zonder concrete verwachtingen op gesprek. Na wat gezellig gebabbel kwam het onderwerp dierenwelzijn onvermijdelijk op tafel. De eigenaresse van de dierenwinkel gaf aan dat ze graag meerdere dierprofessionals uit wilde nodigen om klanten tijdens de feestweek zo goed mogelijk voor te kunnen lichten.
Of ik nog goede mensen kende?

Jazeker ken ik deze, alleen weet ik ook dat zij lang niet allemaal bereid zijn om in een dierenwinkel te gaan staan waar naast allerlei leuke spullen ook producten verkocht worden die helemaal niet zo goed zijn voor dieren, of incidenteel zelfs ronduit schadelijk kunnen zijn.

Toen ik dit ter sprake bracht en vroeg of ik eerst een blik mocht werpen op het assortiment van deze winkel, kreeg ik tot mijn verrassing een reactie die ik eerlijk gezegd niet verwacht had. Niet alleen mocht ik alles op mijn gemak gaan bekijken, ik mocht ook alle producten aanwijzen waar ik normaal gesproken buikpijn van krijg als ik zie dat deze verkocht worden.

Zo gezegd zo gedaan, dus het uur daarop was ik in mijn eentje bezig om alle schappen en rekken na te lopen om te kijken van welke producten katten (en ik dus ook) blij worden en welke ik persoonlijk onaanvaardbaar vind voor de verkoop. Tegelijkertijd maakte ik een lijst op van dingen die ik miste en eventueel graag toegevoegd zou zien aan het katten-assortiment.

Toen ik hier mee klaar was volgde een tweede ronde door de winkel, dit keer samen met de eigenaresse. Al mijn input werd ter plekke genoteerd, opgeschreven en sommige dingen zelfs al besteld. Omdat mijn vakgebied katten betreft vroeg ik of ze er ook voor open zou staan om hetzelfde te laten doen door mensen die professioneel met andere diersoorten werken, zoals bijvoorbeeld knaagdieren? Het antwoord was dat ze dit juist heel erg graag zou willen, omdat ze alleen producten wil verkopen waar ze ook moreel gezien achter kan staan.

Ik werd hier zo blij van! Nog nooit in mijn carriëre heb ik zoveel goodwill meegemaakt van een dierenwinkel.

Sterker nog, er is in een andere dierenwinkel wel eens een open op tafel liggende groothandelscatalogus voor mijn neus weggegrist waarbij de eigenaar van de winkel chagrijnig opmerkte: ‘Dit mag jij niet zien, straks weet jij nog hoeveel winst ik maak!’
Niet alleen schrok ik destijds van zoveel wantrouwen, het maakte me van binnen ook verdrietig omdat ik net gezien had dat hij
een lading plastic komkommers had uitgepakt voor in de winkel waarbij hij vertelde hoe grappig het is ‘om katten aan het schrikken te maken’.

Hoe anders was mijn ervaring in deze winkel :). Aan het eind van de middag ging ik met een enorm blij gevoel de winkel uit.

Zaterdag 29 september 2018 ben ik er bij tijdens de feestweek die deze dierenwinkel organiseert!