Bestaat de ideale krabpaal?

Krabben is voor katten natuurlijk gedrag dat hen helpt om zich veilig te voelen in hun omgeving. Daarom is het belangrijk dat elke kat de mogelijkheid heeft om krabgedrag te vertonen. Recent onderzoek (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26179574 ) laat zien waar de ideale krabpaal voor katten aan zou moeten voldoen.

Het bleek dat katten het liefst krabben aan sisal touw (dat om de meeste krabpalen gewikkeld is), mits de krabpaal minimaal 1 meter hoog is. Krabmeubilair zou idealiter 2 of meer verdiepingen horen te hebben (hoge uitkijkplaatsen geven katten een groter gevoel van veiligheid). De krabpaal moet wel stevig vast staan; loshangende krabplanken werden het minst gebruikt. Hoe meer geschikte krabpalen er in huis werden geplaatst, hoe kleiner de kans werd op krabben op ongewenste plekken.

Hoewel oudere katten (vanaf 10 jaar) in de loop der jaren minder krabgedrag op ongewenste plaatsen lieten zien, bleken zij wel vaker aan vloerbedekking te gaan krabben. Men vermoedt dat dit komt omdat zij vaker last hebben van hun gewrichten, waardoor het voor hun lijf minder pijnlijk is wanneer ze aan horizontale oppervlakten kunnen krabben.

Opvallend was dat katten die gestraft werden voor krabgedrag juist vaker gingen krabben op ongewenste plaatsen: straffen werkte averechts. Wanneer de katten echter beloond werden (iets lekkers geven, prijzen met stem, et.) voor het krabben aan de juiste plekken nam het krabben op ongewenste plaatsen enorm af.