Voeding

Gezonde, jonge katten hebben gemiddeld 50 gram brokjes per dag nodig. Brokjes zijn gemakkelijk te geven en kunnen een tijdje blijven staan, wat erg handig is voor de eigenaar. Ook zorgen brokjes ervoor dat er minder snel tandplak ontstaat aan het gebit.

De laatste tijd is echter bekend geworden dat het voor katten beter is om ze blikvoer te geven in plaats van brokjes. De hoofdreden hiervoor is dat blikvoeding veel meer vocht bevat. Katten drinken naar verhouding vrij weinig water, terwijl ze juist vocht nodig hebben om hun nieren en blaas op de lange termijn gezond te houden.

http://www.dreamstime.com/-image2687314

Een dieet van alleen blikvoer is dus aan te raden boven het voeren van brokjes. Wel is dit bewerkelijker, omdat blikvoeding niet lang kan blijven staan wanneer het eenmaal is geserveerd. Wanneer u dus alleen blikvoeding geeft, is het belangrijk dat dit dagelijks op vaste tijden wordt gegeven en niet langer dan een uur blijft staan. Daarna haalt u het weg en geeft u vers blikvoer bij de volgende maaltijd.

Het nadeel van alleen blikvoer aanbieden is dat de tandjes sneller tandplak (en vervolgens tandsteen) ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat de kat die geen brokjes krijgt 2 keer per jaar naar de dierenarts gaat voor een gebitscontrole, waarbij zonodig het gebit kan worden gereinigd.

Overgewicht

De laatste jaren zien we steeds meer overgewicht bij katten. Net als mensen kunnen katten obesitas (gevaarlijk overgewicht) ontwikkelen. Wanneer dit het geval is heeft een kat een hele grote kans om vroegtijdig te overlijden aan de gevolgen van hieraan gerelateerde ziektes. Hartaandoeningen en suikerziekte komen het meest voor als gevolg van overgewicht.

Maar ook praktische zaken als het zichzelf niet meer kunnen wassen omdat ze simpelweg niet meer met hun kopje bij hun achterlijf kunnen komen zijn hier het gevolg van. Hieronder een schrijnend voorbeeld van een kat die zo dik is dat deze zichzelf niet meer kan wassen. Voor de kat zelf is dit verschrikkelijk; het dier kan heel belangrijk, natuurlijk gedrag  (zichzelf wassen) niet meer uiten.

Het is dus heel belangrijk voor het welbevinden van het dier zelf dat overgewicht wordt voorkomen.

Wanneer katten gecastreerd worden gaat hun energiebehoefte omlaag, en ook zit er een verschil tussen katers en poezen wat betreft energiebehoefte. Onderstaande tabellen laten globaal zien hoe dit in elkaar zit.

na castratie 02

Overgewicht na castratie

Veel dierenartsenpraktijken hebben tegenwoordig speciale voedingsspreekuren. Zij kunnen u het beste adviseren hoeveel en welk voer uw kat nodig heeft.

Dieetvoer

Voor elke leeftijdsfase is er speciaal voer. Voor kittens in de groei is het belangrijk dat er veel eiwitten in het voer zitten, terwijl senioren juist minder eiwitten nodig hebben, omdat deze de nieren belasten.
Daarnaast zijn er speciale diëten die bij de dierenarts te koop zijn. Sommige katten zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor blaasgruis. Wanneer zij speciaal voer krijgen, zorgt dit ervoor dat de zuurgraad van de urine op een specifiek peil blijft, waardoor de kans op blaasgruis enorm afneemt.

Ook bestaat er voeding die andere organen, zoals bijvoorbeeld de nieren, de schildklier of de lever, ondersteunt. Neem uw dierenarts altijd serieus wanneer deze u speciaal dieetvoer adviseert, dit is echt heel belangrijk. Deze doet dit niet om geld aan u te verdienen, maar uit bezorgdheid om uw kat. Als u niet goed begrijpt waarom het zo belangrijk is dat uw kat echt alleen dat speciale voer krijgt (dat soms alleen via de dierenartspraktijk te koop is), vraag dan gerust om uitleg. Uw dierenarts zal u dit graag uitleggen, zodat u inzicht krijgt in wat het effect van voeding is op het lichaam van uw kat.

Het is bij het geven van speciale diëten via de dierenarts dus erg belangrijk dat de kat hier echt geen ander voer naast krijgt, omdat dit het effect teniet doet van het speciale dieet. In verhouding is dit voer vaak niet veel duurder dan ander kattenvoer, omdat u er minder van hoeft te geven: het is vaak erg geconcentreerd.