Speelgoed voor katten

Het belang van spelen met katten wordt vaak onderschat. Katten hebben een uitlaatklep nodig voor hun energie. Daarnaast is het belangrijk dat er aan hun natuurlijke behoefte wordt voldaan , namelijk: jagen.

Het is verstandig om speeltjes niet allemaal tegelijk los in de ruimte te laten liggen, want dan zullen de meeste katten er na een tijdje niet meer naar omkijken. Daarom is het verstandig om speeltjes te rouleren.

Verzamel ze in een bak, haal er maar een paar uit en verwissel de speeltjes vervolgens onderling wanneer u merkt dat de kat is uitgekeken op een bepaald type speelgoed. Na een tijdje kunt u deze weer te voorschijn halen, waarna het opnieuw gebruikt kan worden. Op deze manier blijft het spannend voor de kat waar nu weer mee gespeeld zal worden.

U kunt zelf ook speelgoed maken voor uw kat. Met een beetje creativiteit komt u al een heel eind en simpelweg een kartonnen doos ergens neerzetten kan al zorgen voor uren speelplezier. Let alleen wel op met touwtjes en elastiekjes. Wanneer deze per ongeluk worden ingeslikt zijn de gevolgen niet te overzien, dus blijf er altijd bij als u samen met een touwtje speelt en berg dit later goed op. Hieronder staan voorbeelden van verschillende produkten die op de markt zijn.

Laserlampjes

 

laserpointer_03_2011_6

Het spelen met een laserlampje stimuleert het jachtinstinct van katten.

Er zit echter een nadeel aan dit type speelgoed. Het jachtritueel kan namelijk niet afgemaakt worden.

Wanneer de kat het lichtje bespringt voelt het dier niets wat hij vast kan pakken of waar hij in kan bijten. Het gedeelte ´vangen en opeten van de prooi´ is dus niet mogelijk bij dit type speelgoed. Dit kan op den duur frustratie bij de kat veroorzaken. Een mogelijke oplossing hiervoor is dat het lampje naar een tastbare ´prooi´ geleid wordt, bijvoorbeeld in de vorm van een kattenspeeltje.

Hengeltjes

hengel met veertjesveerhengelhengel catdancer

Er bestaan veel verschillende type hengeltjes, al dan niet met een stukje draad of elastiek tussen het uiteinde van de stok en het speeltje of de veertjes aan het uiteinde.

Het fijne van een hengeltje is dat uw handen op veilige afstand blijven van de spelende klauwen van de kat.

Voor de kat is het prettig als de ‘prooi’ aan het uiteinde niet al te groot is (knuffeldiertjes aan een touw of elastiek zijn vaak iets te groot).

Veertjes aan het uiteinde zijn wel heel geschikt. Wat vervolgens goed werkt zijn kleine, abrupte, snelle bewegingen maken, omdat dit bewegingen zijn die natuurlijke prooidieren (bv kleine knaagdieren) ook maken. Maak deze bewegingen steeds van de kat af en niet naar het dier toe. In de natuur rennen prooidieren weg, in plaats van naar de jager toe. Dit klinkt logisch, maar het hengelen met speelgoed naar het gezicht van de kat toe is een veel gemaakte vergissing. De kat zal dan vaak alleen verbaasd kijken, met zijn ogen knipperen en soms zelfs weglopen, omdat dit gedrag niet overeenkomt met het gedrag van een echte muis of vogel. Hierdoor denken mensen soms dat hun kat niet wil spelen, terwijl de ‘fout’ hem dan alleen zit in de techniek van het spelen.

Ballen

pingpongbal

 

Speelballen bestaan in verschillende formaten en materialen. Er zijn kleine, zachte balletjes, maar ook lichte balletjes die goed kaatsen (zoals pingpongballen).

Daarnaast bestaan er voerballen die gevuld kunnen worden met brokjes en waar kleine openingen in zitten.

voerbal2

voerbal

Tunnels

tunnel

 

Veel katten houden ervan om zich te kunnen verstoppen en speeltunnels zijn hier heel geschikt voor. Deze tunnels zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen en prijsklassen, dus er is een ruime keuze. Ook kunt u zelf tunnels maken door kartonnen dozen aan elkaar vast te maken waar u de bodem uit heeft gehaald.

Bovendien kan er door de speeltunnel vanuit een hinderlaag naar langslopende ´prooien´ worden gesprongen, een spelletje dat vooral speelse katten vaak geweldig vinden.

Voederpuzzels

puzzelspuzzel2

Natuurlijk kunt u het voer van uw kat in een kommetje aanbieden, maar er zijn tegenwoordig ook speciale voederstations te verkrijgen die de kat stimuleren om te ´werken´ voor zijn brokjes. Er zijn verschillende types verkrijgbaar, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat de kat moeite moet doen om de brokjes daadwerkelijk te pakken te krijgen voordat deze opgegeten kunnen worden. (Soortgelijke puzzels kunt u ook zelf maken, bijvoorbeeld met behulp van lege rolletjes closetpapier.)

Voor natvoer zijn deze voederstations minder geschikt, daarvoor is een hele kleine Kong zoals hieronder een goed alternatief.

Luna met haar nieuwe Kong

Oorspronkelijk is zo’n Kong bedoeld voor honden, maar veel katten vinden dit ook geweldig! Zorg er dan wel voor dat u de allerkleinste maat aanschaft (bedoeld voor honden van een klein formaat, zoals een Chihuahua).

Kattenkruid

 

catnip

Ruim de helft van alle volwassen katten reageert op kattenkruid (kittens vertonen nog geen reactie). Of een kat al dan niet reageert is erfelijk bepaald. Wanneer uw kat gevoelig is voor kattenkruid kunt u hier gebruik van maken door bepaalde objecten (zoals speeltjes) aantrekkelijker te maken voor uw kat.

Mogelijke reacties op kattenkruid kunnen zijn:

  • omrollen, kopjes geven, wrijven
  • geluidjes maken (kirren, miauwen, spinnen)
  • sloom of juist heel erg actief worden
  • incidenteel agressief (meestal beschermend tegenover het sterk ruikende object)

Het effect van kattenkruid duurt gemiddeld zo´n 10 minuten, daarna verliest de kat zijn interesse. Vervolgens duurt het enkele uren voordat de kat opnieuw reageert op het kruid.

Synthetisch kattenkruid bestaat ook in een spray-vorm.

catnip_spray_08_2011_9

Clickertraining

Wanneer u echt actief aan de slag wilt kunt u overwegen om samen met uw kat clickertraining te gaan doen. Dit is een techniek waarbij u de kat met behulp van een clicker positieve associaties aanleert, zogauw deze het klikkende geluid hoort. Op de lange termijn heeft u de clicker steeds minder nodig omdat er dan een verband is gelegd tussen het geluid en een beloning.

Met behulp van deze techniek is het mogelijk om uw kat allerlei dingen aan te leren. Als u dat zou willen kunt u de kat zelfs kleine commando’s laten opvolgen, zoals ‘Zit’ of ‘Pootje’. De basis van deze leermethode is puur gebaseerd op positieve associaties, waarbij een juiste timing het belangrijkste onderdeel is. Een heel goed boek over dit onderwerp is: ‘Clickertraining for cats’, geschreven door Karen Pryor (Engelstalig, onder andere verkrijgbaar via Bol.com).

 

Boek_clickertraining_for_cats