Het belang van spel
Kittens spelen dagelijks heel veel, want ze oefenen hiermee allerlei belangrijke vaardigheden die ze later in hun leven nodig hebben. Ook leren ze spelenderwijs hoe ze met soortgenoten om moeten gaan en waar elkaars grenzen liggen. Verder bevordert spel het coördinatievermogen, de lichamelijke conditie en helpt het de ontwikkeling van hun hersenen te stimuleren.
Voor volwassen katten is spelen echter ook nog belangrijk. Door samen te spelen communiceren katten met elkaar en bouwen ze een onderlinge band op, zowel met soortgenoten als met mensen. Wij kunnen hier als eigenaren een positieve bijdrage aan leveren door ook met onze katten te spelen. Niet alleen versterken we hiermee onze band met hen, we helpen hen tegelijkertijd overgewicht te voorkomen (een belangrijke veroorzaker van verschillende medische aandoeningen). Ook kan spel ingezet worden als onderdeel van gedragstherapie, met name bij angstgerelateerd gedrag.
Waar we wel rekening mee moeten houden is het feit dat het opwindingsniveau van katten snel kan stijgen en vervolgens ineens om kan slaan in frustratie en/of agressie doordat de kat ‘overprikkeld’ raakt. Wanneer dit gebeurt moet het spel direct stil gelegd worden om de kat de kans te geven om tot rust te komen.
Er zijn een aantal regels waar we ons aan kunnen houden, om ervoor te zorgen dat we op de juiste manier met onze dieren spelen zonder dat het uit de hand loopt. Als eerste is het belangrijk om de lichaamstaal van uw kat goed te lezen, zodat u weet wanneer deze wil stoppen met het spel.
Hier volgen enkele algemene signalen die vaak waargenomen worden wanneer katten overprikkeld raken en/of het spel niet meer leuk vinden.
‘Ik wil niet (meer) spelen‘ – signalen kunnen zijn:
- Zwiepen met hun staart
- Opvallend gaan slikken
- Met hun tong om hun neus likken, zonder dat er voedsel in de buurt is
- Zichzelf even kort en snel over hun schoudergebied likken
- Uithalen met de nagels uit
- ‘Trekken’ met hun rugharen, alsof er even een rimpeling door hun vacht gaat
Wanneer bovenstaande signalen optreden tijdens het spel is het belangrijk om te stoppen. Doe dit door rustig weg te lopen bij de kat en hem even geen aandacht meer te geven totdat u ziet dat het dier weer kalm is.
Katten die samenleven met andere katten kunnen erg veel plezier aan elkaar hebben wanneer zij dezelfde spelbehoefte hebben. Andersom kan echter ook. Wanneer een kat met een hoge spelbehoefte samenleeft met een kat die juist niet graag speelt levert dat op den duur vaak onderlinge frustraties op. De kat die veel wil spelen blijft de andere kat ‘vervelen’ door telkens weer heel actief toenadering te zoeken, terwijl de kat die hier geen behoefte aan heeft hier zwaar geïrriteerd door kan raken.
Door enkele keren per dag zelf actief te gaan spelen (minimaal 2 korte sessies van 10 minuten per dag) met de meest actieve kat kunnen we de onderlinge spanningen tussen de katten flink verminderen.
Mensen zeggen regelmatig tegen me dat hun kat niet van spelen houdt. In dat geval is het belangrijk om te weten op welke manieren katten graag spelen. Speelhengels zijn bijvoorbeeld heel geschikt, omdat de kat dan even lekker kan rennen en springen.
In onderstaand filmpje wordt heel mooi en duidelijk uitgelegd hoe dit werkt.