De kat binnen houden of naar buiten laten gaan?

Voor veel mensen is dit een dilemma. Houdt u uw kat binnen, zodat u het dier tegen gevaren buitenshuis kunt beschermen? Of laat u uw kat naar buiten gaan met alle risico’s van dien? Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat zo’n 40% van de katten overlijdt aan een verkeersongeval.

images 1

Het fijnst is het natuurlijk als u de beschikking heeft over een tuin of balkon dat u zo kunt omheinen dat uw kat niet kan ontsnappen. Maar niet iedereen beschikt hier over. En vergeet niet dat een kat die een keer gewend is om vrij naar buiten te gaan, later moeilijker weer binnen te houden is. Hier volgen enkele voor- en nadelen van zowel het binnen houden als het naar buiten laten gaan van uw kat.

Binnen blijven:

Het grootste voordeel is natuurlijk dat uw kat binnenshuis beschermd is tegen allerlei gevaren van de buitenwereld.

Toch zijn er ook nadelen, zeker als uw dier veel alleen is. De kat kan zich gaan vervelen of eenzaam worden, wat het risico op frustraties verhoogt. Mocht uw kat onverwachts een keer ontsnappen, dan is de kans groot dat het dier in paniek raakt omdat het geen ervaring heeft met de wereld buiten zijn voordeur.

Een kat kan zich ook overmatig gaan hechten aan de eigenaar, wat weer tot allerlei gedragsproblemen kan leiden. Bovendien zijn katten boven alles territoriale dieren. Een dier dat nooit buiten komt, ziet zijn huis als zijn eigen territorium. Als dit verstoord raakt door veranderingen binnenshuis kan de kat hypergevoelig gaan reageren. Hij kan soms eenvoudigweg niet goed (meer) in staat zijn om iets nieuws (voorwerpen, mensen, andere dieren) te verwerken.

Omdat katten zich over het algemeen bijzonder goed aanpassen aan nieuwe situaties is het heel goed mogelijk om deze dieren binnen te houden. Afhankelijk van het temperament en karakter is het dan wel van belang om de leefomgeving voldoende stimulerend te maken. U zult moeten voorkomen dat de kat zich gaat vervelen of te weinig prikkels aangeboden krijgt, omdat dit gedragsproblemen in de hand kan werken. Daarom is omgevingsverrijking voor binnenkatten extra belangrijk. Dagelijks interactief met hen spelen is bijvoorbeeld een vaak onderschat maar bijzonder belangrijk onderdeel van de verzorging van binnenkatten.

speelgoed2

Naar buiten laten gaan:

Er zijn veel voordelen te bedenken in het belang van uw kat als het dier naar buiten mag. Zijn wereld wordt groter waardoor zijn leven wordt verrijkt. Frisse lucht is altijd goed, en de leefomgeving van uw kat wordt wat natuurlijker. Hierdoor is er minder kans op stressopbouw in uw kat.

Nadelen zijn er echter ook. Verkeer levert een groot gevaar op voor dieren. Niet alle mensen zijn goed voor katten; het risico op mishandeling stijgt. Bovendien kan uw dier (per ongeluk) opgesloten raken in bijvoorbeeld een schuur in de buurt. Een kat die buiten komt zal gaan jagen, maar vanwege allerlei bestrijdingsmiddelen die ingezet worden tegen bijvoorbeeld muizen, kant het dier risico lopen op vergiftigingen. De kans op parasieten (zoals wormen) wordt ook vergroot door het eten van prooien.

En natuurlijk is de kans groot dat uw kat in aanraking komt met andere katten die in de buurt leven. Hierdoor wordt niet alleen het risico op verwondingen vergroot, maar vooral het risico op overdraagbare ziektes. Tegen sommige aandoeningen bestaat een vaccin (jaarlijkse enting), maar nog lang niet voor alles (vraag voor verdere informatie hierover bij uw dierenarts).

Tegenwoordig wordt het steeds populairder om katten aan de lijn uit te laten. Dit kan voor sommige katten een oplossing zijn, maar lang niet voor alle katten. Katten zijn territoriaal en willen heel graag het gevoel hebben dat ze controle hebben over de situatie. Voor sommige katten is wandelen aan een lijn prettig, maar voor anderen juist een aanleiding tot gedragsproblemen. Ook kan het uitlaten aan een lijn bestaande gedragsproblemen verergeren.

ren2

De meest ideale situatie is die waarin uw kat zelf kan kiezen wanneer hij wel en niet naar kan, maar tegelijkertijd toch beschermd is. Een afgezette tuin of een zogenaamde kattenren is ideaal, omdat uw kat dan van de buitenlucht kan genieten zonder dat het dier in gevaar komt. Bovendien zullen sommige buren u dankbaar zijn als u er voor zorgt dat uw katten niet op hun terrein kunnen komen, want niet iedereen houdt van katten.