Wil mijn kat een maatje?

Soms vragen mensen zich af of het een goed idee is om er een kat bij te nemen. Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig, omdat dit van heel veel verschillende factoren afhangt.

Er bestaan namelijk katten die het heerlijk vinden om samen met een soortgenoot te leven, maar er zijn ook katten die je hier echt geen plezier mee doet. Daarnaast zijn er katten die wel graag gezelschap willen, maar niet van een andere kat.

interspeciesfriendship1

Ook zijn er katten die altijd samen hebben geleefd met een andere kat, maar is deze alleen achtergebleven nadat de ander is overleden. Soms zie je dan dat het achtergebleven dier begint weg te kwijnen omdat het zijn maatje mist. Is dit laatste het geval, laat er dan eerst wat tijd tussen zitten voordat u een nieuwe kat aanschaft. Katten kunnen net als mensen ook rouwen, en dat heeft soms tijd nodig. Wanneer u merkt dat het dier niet alleen zijn maatje mist maar ook echt het gezelschap van een andere kat, kunt u overwegen om er opnieuw een kat bij te nemen.

Wat heel erg belangrijk is, is dat het karakter van de andere kat past bij het karakter van de kat die u al heeft. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om een speelse, jonge kat bij een al wat oudere, inactieve kat te zetten. Hun behoeften liggen vaak te ver uit elkaar wat de kans op toekomstige gedragsproblemen bij (een van) beiden verhoogt.

Wat wel een goed idee is, is om eerst te kijken welk type kat u al heeft. Is het een jonge kat die nog heel speels is, of misschien juist een oudere kat die graag veel luiert? Hoe territoriaal is de kat die u al heeft? Kijkt deze bijvoorbeeld belangstellend en rustig door de ramen naar buiten als deze een andere kat ziet langslopen? Of wordt uw kat juist heel geagiteerd wanneer er een vreemde kat vlak langs uw huis loopt? Hoe offensiever het karakter van uw kat is, des te kleiner is de kans dat deze het leuk vindt om zijn territorium met een andere kat te moeten delen.

Net als bij mensen kunnen katten direct een ‘klik’ met elkaar hebben, of blijven ze vanaf het begin juist liever uit elkaars buurt. Katten voelen vaak goed aan of de andere kat een defensief of juist een offensief karakter heeft en of deze bij hen past. Wanneer de karakters niet bij elkaar passen is de kans erg klein dat ze in de toekomst maatjes zullen worden, maar wordt de kans op territoriale conflicten, en daarmee gedragsproblemen in de toekomst, juist groot.

Dierenasiels bieden vaak een proefperiode van enkele weken wanneer u daar een kat aanschaft. Het is belangrijk om deze periode goed te gebruiken, zodat u een inschatting kunt maken van de klik die de katten met elkaar hebben. Een goede introductie is hierbij van groot belang. Zet de katten niet plompverloren bij elkaar op de eerste dag, in de hoop dat ze het ‘zelf wel uitvechten’. Dit kan soms goed gaan, maar meestal is dit niet het geval en is de kans op een geslaagde relatie direct verkeken wanneer ze op hun eerste dag samen al moeten gaan vechten voor een plekje.

Een goede introductie gaat in fases: eerst elkaars geur leren kennen, dan elkaar ook kunnen zien en pas daarna samen los lopen, in eerste instantie nog onder toezicht.

Katten die elkaar heel graag mogen zullen tegen elkaar aan gaan liggen wanneer ze rusten en kunnen elkaar gaan wassen. Wanneer dit gebeurt kunt u erop vertrouwen dat deze katten in de basis erg goed bij elkaar passen en is de kans op toekomstige conflicten klein.

hugging-kittens