Aanschaf

Voordat u over gaat tot de aanschaf van een kat hebt u hier normaal gesproken al goed over nagedacht. Wanneer u nog twijfelt of u wel geschikt bent voor een kat kunt u bijvoorbeeld een kleine test doen via de site van de Dierenbescherming.
Als u besluit om een kat te nemen rijst al snel de vraag of u een kitten of een volwassen kat wilt. Wordt het een mannetje of een vrouwtje? En waar haal je deze vandaan? Particulieren hebben vaak nestjes maar in dierenasiels zitten ook enorm veel lieve en leuke katten, van jong tot oud.

meet your match

Een fantastisch hulpmiddel bij de herplaatsing van katten via dierenopvangcentra is het ‘Meet Your Match’ programma. Dit is een systeem dat is overgewaaid vanuit Amerika en nu ook in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt vanwege de positieve resultaten die hiermee worden geboekt. Katten worden in verschillende ruimtes bij elkaar gezet waarbij ze van tevoren niet zijn geselecteerd op uiterlijk, maar op karakter.

Potentiële eigenaren wordt van tevoren gevraagd om een vragenlijst in te vullen zodat bepaald kan worden welk type kat het beste bij hun persoonlijkheid en gezinssituatie past. Wanneer dit in kaart is gebracht worden ze naar de ruimte (deze ruimtes hebben verschillende kleuren) gebracht waarin precies dat type katten zitten. Op deze manier wordt de kans op een succesvolle ‘match’ tussen mens en dier enorm vergroot!

 

Eén van de grote voordelen van het kiezen van een wat oudere kat is het feit dat het karakter zich al grotendeels heeft ontwikkeld. U komt niet snel meer voor verrassingen te staan voor wat betreft temperament en persoonlijke eigenschappen, wanneer de kat een leeftijd heeft bereikt die boven de 3 jaar ligt.

Vooroordelen

Er bestaan soms vooroordelen over asieldieren omdat mensen kunnen denken dat er ‘iets mis is’ met de dieren die daar zitten. Mijn ervaring in dierenasielen is echter dat er heel veel verschillende redenen zijn waarom katten in een asiel terechtkomen, waarvan maar zo’n kleine 5 % gerelateerd is aan gedragsproblemen. De meest voorkomende redenen waarom dieren in een asiel terechtkomen zijn:

– Verbroken relaties, waarbij geen van beide partners het huisdier wil of kan meenemen
– Samenwonen, waarbij de nieuwe partner geen huisdier wil
– Allergie van een van de gezinsleden
– Er is een baby in het gezin gekomen waardoor er geen tijd meer is voor het huisdier
– Opname in een verzorgingstehuis of het overlijden van de eigenaar (dit gebeurt regelmatig bij oudere eigenaren, deze dieren zijn dan vaak ook al aardig op leeftijd)
– Gevonden katten die niet gechipt zijn, waardoor de eigenaar niet te achterhalen is
– Inbeslagnames van de inspectiedienst van de Dierenbescherming. Soms moeten dieren door de inspectie uit een huis gehaald worden omdat de eigenaar niet in staat is om voor zichzelf, laat staan voor de dieren te zorgen. Deze dieren komen vaak chronisch verwaarloosd en soms zwaar mishandeld binnen.

Nog een andere, veelvoorkomend reden (die tegenwoordig weer stukken vaker voorkomt vanwege de economische crisis) is geldgebrek. Een gezonde kat hoeft normaalgesproken niet veel geld te kosten, maar dieren kunnen net als mensen ziek worden. Hier bestaan verzekeringen voor, maar die heeft lang niet elke huisdiereigenaar. Bovendien kan zo’n verzekering aardig in de papieren lopen wanneer iemand meerdere katten heeft en ze allemaal verzekerd wil zien.

Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn of haar baan verliest en de kat wordt ziek, ontdekt de eigenaar dat deze niet meer in staat is om behandelingen van de dierenarts te kunnen betalen. Zeker bij chronische aandoeningen zullen de maandelijkse verzorgingskosten structureel omhoog kunnen gaan. Bijvoorbeeld omdat er dagelijks medicijnen gegeven moeten worden, of omdat er speciaal voer gegeven moet worden dat alleen bij de dierenarts verkrijgbaar is. Er moet helaas bezuinigd worden en huisdieren worden hier regelmatig de dupe van.

adopteer1

Zoals u ziet heeft elk asieldier dus zijn eigen, vaak trieste, verhaal en achtergrond, waarbij er lang niet altijd sprake hoeft te zijn van ‘schuld’. Meestal is het een samenloop van omstandigheden waardoor het zo ver is gekomen. En juist omdat ze vaak al veel verdriet en narigheid hebben meegemaakt verdienen deze dieren een tweede kans op een fijn en rustig leven.