Onzindelijkheid

Onzindelijkheid is één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten. Vaak gaat het om plassen op plaatsen die hier niet voor bedoeld zijn zoals op uw bed, op de (nieuwe) vloerbedekking, op een deurmat of op de bank. Sommige katten gaan nog verder en poepen ook op plekken in huis die hier niet voor bedoeld zijn.

Het verschil tussen onzindelijkheid en sproeien is de stand van waaruit wordt geplast. Over het algemeen kan gesteld worden dat de kat in hurkzit plast bij onzindelijkheid (dus direct op de ondergrond). Bij sproeien plast de kat vanuit een staande positie ergens tegenaan.

onzindelijkheid

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor dit gedrag waar wel degelijk oplossingen voor zijn. Het is belangrijk om eerst uit te zoeken waarom uw kat dit doet. De ene kat is de andere niet, dus er is geen standaard manier om dit gedrag uit te bannen. Er bestaan katten die bij de kleinste frustratie al besluiten om actie te ondernemen. Maar er zijn ook katten die bijvoorbeeld onverstoorbaar netjes gebruik blijven maken van sterk vervuilde kattenbakken. Enkele oorzaken van onzindelijkheid kunnen liggen in: het type bak, de soort vulling, rangordeproblematiek (met name in huishoudens waar meer dan 1 kat woont), locaties van voer- water- en kattenbakken en spanning (beleefd vanuit het standpunt van het dier).

Het type kat dat bij u woont bepaalt in hoge mate de manier waarop men te werk kan gaan. Net als bij mensen heeft elke kat een eigen karakter en temperament, dat voor een groot deel bepaalt waar uw dier wel en niet gevoelig voor is. Wat voor de ene kat belonend of bestraffend werkt, hoeft niet zo te werken bij een andere kat.

Houd altijd in de gaten of uw kat niet onzindelijk is geworden doordat deze ziek is. Ga dus eerst naar de dierenarts om uit te laten sluiten of er geen sprake is van een lichamelijke aandoening.

Een blaasontsteking, blaasgruis of een nierprobleem kan er namelijk ook voor zorgen dat een kat onzindelijk gedrag gaat vertonen, net als bijvoorbeeld diabetes. En zo zijn er nog veel meer oorzaken te noemen die de dierenarts kan onderzoeken.

Soorten blaasgruis
Soorten blaasgruis

Pas wanneer uw kat fysiek helemaal gezond is verklaard kan uw dierenarts u doorverwijzen naar een gedragstherapeut.