Krabben

Door ergens aan te krabben vernieuwen katten niet alleen hun nagels maar geven ze ook geursignalen af. Onder meer onder hun voetzooltjes bevinden zich geurklieren die bedoeld zijn om mee te communiceren. Hierdoor weten andere katten dat hier een andere kat is geweest en dat is in het wild erg handig om te weten. Ook door kopjes te geven brengen katten hun geur over op mensen, voorwerpen en andere dieren.

In huis zien we echter dat katten regelmatig gebruik maken van het meubilair of vloerkleden om aan te krabben. Dit kan voor veel frustratie zorgen, zeker als men net nieuw, duur meubilair gekocht heeft.

krabbenpaal

Het is voor katten erg belangrijk dat ze altijd de gelegenheid hebben om ergens aan te krabben. Dit hebben ze nodig voor hun welzijn. Een kat die geen alternatief heeft zal onherroepelijk zelf gaan bepalen waar hij of zij zijn nagels in zet. Zorg dus altijd voor krabgelegenheden die speciaal voor de kat bestemd zijn en waar het dier ongestoord zijn gang kan gaan.

Er is geen specifieke oorzaak voor krabben, dit is namelijk instinctief gedrag dat bij katten hoort. Je kunt het dus niet verbieden zonder de kat in zijn waarde als dier aan te tasten. Wat echter wel kan is het gedrag dusdanig sturen dat het dier leert dat er plekken zijn waar het wel en waar het niet toegestaan is.

In andere landen worden katten soms geopereerd (bijvoorbeeld in Amerika) aan hun nageltjes zodat ze niet meer kunnen krabben. Dit heet ‘declawing’ (ontklauwen), wat voor sommige mensen kan klinken als een mooie oplossing. Dit is het echter niet.

Katten die deze operatie hebben ondergaan zijn namelijk ontdaan van hun complete bovenste teenkootjes. Om een nagel helemaal te verwijderen is het noodzakelijk dat het complete eerste kootje chirurgisch wordt verwijderd, geamputeerd dus. Een zware, pijnlijke ingreep die de nodige risico’s met zich mee brengt. Op de afbeelding ziet u op welke plaats het eerste kootje wordt geamputeerd bij katten die deze ingreep (hebben) ondergaan. Deze ingreep is in Nederland gelukkig wettelijk verboden.

wpacab1f10_0f